latinica  ћирилица
29/10/2017 |  16:21 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Више од милион противника независности на улицама Барселоне (ВИДЕО)

Више од милион људи окупило се у центру Барселоне посвећеном јединству Шпаније, а против независности Каталоније.
Више од милион људи на улицама Барселоне против независности - Фото: ТАНЈУГ
Више од милион људи на улицама Барселоне против независностиФото: ТАНЈУГ

Саобраћај је обустављен, а људи машу заставама Шпаније и Европске уније и узвикују "Живјела Шпанија". Скупу присуствују и странке које су напустиле каталонски парламент када се гласало о независности.

Делегат владе Енрико Миљо рекао је да вјерује да ће власти Каталоније поштовати закон и позвао их да "крену заједно" за добробит администрације и народа.

Демонстранти држе транспаренте на којима пише "Каталонија је моја земља, Шпанија је моја држава". Хеликоптери цивилне гарде и националне полиције надлијећу изнад града, а окупљени их поздрављају повицима: "Ово је наша полиција".

Говорници су позвали све да изађу на изборе 21. децембра како би "вратили демократију и право".

Странке које су у петак прогласиле независност Каталоније могле би изгубити парламентарну већину на изборима за два мјесеца, показује анкета објављена у недјељу у шпанским дневним новинама "Ел Мундо" које се противе независности.

"Доста је било манипулација, Устав се мора поштовати, дјеци морамо омогућити да студирају на матерњем језику. Не могу нам изазвати мржњу за 50 дана. Требамо да радимо заједно, регију по регију, центар по центар и лично како би Каталонија била без надзора, гдје се може уклопити свако на свијету", казала је Тереза Фрејес, судија уставног права.

Организатори с рекли да су оборени рекорди по броју учесника у овим протестима.

"Пробуди се Каталонија, твоји људи су да бране слободу, право, толеранцију и плурализам и да брани Шпанију. живјела Каталонија, живјела Шпанија, живјела Европа и живио краљ", казала је Фрејес.

Извор: Кликс