latinica  ћирилица
31/10/2017 |  16:49 | Аутор: РТРС

Суђење Станишићу и Симатовићу настављено без присуства јавности

Поновљени процес бившим челницима Службе државне безбједности /СДБ/ Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, оптуженима за злочине у Хрватској и БиХ, настављен је у Хагу исказом заштићеног свједока оптужбе РФЈ-022, без присуства јавности.
Станишић и Симатовић - Фото: РТС
Станишић и СиматовићФото: РТС

"РФЈ-022 даје исказ о злочинима над Хрватима у Вуковару 1991. године као и о логору за обуку `црвених беретки` на Тари, у Србији " потврдио је предсједавајући Суда Бартон Хол на почетку данашњег суђења, који је био отворен за јавност.

Хол је нагласио да је одбрана првооптуженог Станишића затражила да свједочење РФЈ-022 буде одгођено, а извођење доказа оптужбе заустављено за шест мјесеци како би се спровела истрага о детаљима исказа РФЈ-022, које им тужилаштво није на вријеме доставило, што није прихваћено, преносе београдски медији.

"Ако накнадно оцијени да је одбрана претрпјела штету због овакве одлуке Расправно вијеће би могло потпуно одбацити свједочење РФЈ-022 или браниоцима омогућити да га додатно унакрсно испитују", појаснио је Хол.

Оптужница не терети Станишића и Симатовића за злочине у Вуковару, али је тужиоцима дозвољено да о томе изводе доказе, како би осликали образац по којем су злочини чињени.

Од почетка поновљеног суђења Станишићу и Симатовићу 13. јуна тужиоци су пред Расправно вијеће на јавним сједницама извели двадесетак свједока о злочинима у Хрватској.

Затворена сједница највиши је ниво заштите идентитета свједока пред Механизмом за међународне кривичне судове - насљедником Хашког трибунала.

Станишића /67/, који је од 1992.године био шеф СДБ Србије, и његовог помоћника Симатовића /67/ оптужница терети за прогон, убиства, депортације и присилно премијештање хрватских и муслиманских цивила током ратова у Хрватској и БиХ.

Извор: Срна