latinica  ћирилица
31/10/2017 |  17:32 | Аутор: РТРС

Коначно откривено шта је било "чудо" описано у Старом завјету

Научници вјерују да се прво помрачење Сунца догодило прије више од три хиљаде година, што би могло да значи да смо коначно на прагу да дешифрујемо Стари завјет и "чудо" које се у њему помиње.
Помрачење сунца - Фото: AP
Помрачење сунцаФото: AP

Вјерује се да се помрачење Сунца догодило 30. октобра 1207. године п. н. е., за вријеме владавине египатских фараона Рамзеса ИИ и његовог сина Мернепта.

Помрачење Сунца се помиње у Старом завјету када је Јошуа, син Нунов, водио људе до израелске области Канан, у данашњи модерни Израел и Палестину.

Молећи се Јошуа је замолио Сунце да буде стабилно и објаснио како је Сунце стајало мирно, а Мјесец се зауставио док се нација светила непријатељима.

Професор сер Колин Хамфри са Универзитета у Кембриџу каже да превод Старог завјета на модерни енглески није добар.

"Ако се вратимо на оригинални хебрејски текст, можемо лако схватити да се ради о помрачењу Сунца које је, природно, у том тренутку престало да сија", каже он.

Професор Хамфри и његов тим су потом почели да рачунају да ли се баш у то вријеме догодило помрачење и утврдили су да је једино видљиво помрачење изнад Канана било 30. октобра 1207. године п. н. е.

"Помрачења Сунца су се користила као одредница за догађаје у античком свету. Уз помоћ ових нових калкулација коначно знамо и када је тачно владао фараон Мернепта, од 1209. или 1210. године п. н. е., а према одавно познатим списима зна се да је његов отац Рамзес Велики владао од 1276. до 1210. године п. н. е", закључује.

Извор: Б92