latinica  ћирилица
01/11/2017 |  15:27 | Аутор: РТРС

Тачи: Биће формиране "оружане снаге Косова"

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи изјавио је данас у Приштини да ће "оружане снаге Косова" бити формиране у пуној сарадњи са Кфором, НАТО-ом и САД.
Тачи (Фото:AP Photo/ Visar Kryeziu) -
Тачи (Фото:AP Photo/ Visar Kryeziu)

Он је рекао да је трансформација Косовских безбједносних снага у интересу свих грађана самопроглашеног Косова и да будуће "оружане снаге" не представљају пријетњу ни за кога.

Тачи је на дебати са цивилним друштвом о теми "Став српске заједнице у вези са измјеном мандата Косовских безбједносних снага" навео да је једини циљ јачање мира, стабилности у региону и пружање безбједности свим грађанима.

"Процес трансформације започет је прије неколико година, полако иде ка завршној фази и нико не може намјерно да га блокира", каже Тачи.

Он је нагласио да су уставне измјене неопходне само у симболичном смислу и због тога што би се на тај начин "обезбиједило шире обухватање свих заједница".

"Ми желимо да се оружане снаге Косова формирају путем уставних измјена, уједињујући на једном мјесту, у Скупштини Косова, политичку вољу свих заједница", каже Тачи.

Тачи је рекао да су у Косовским безбједносним снагама запослена 103 припадника српске заједнице.

Неколико дана раније, предсједник Српске листе Горан Ракић, која има девет посланика у парламенту самопроглашеног Косова и три министра у привременој Влади, изјавио је да та листа, док је он води, неће подржати формирање "војске Косова".

Извор:Срна