latinica  ћирилица
01/11/2017 |  16:06 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Техеран: Коријен тероризма је у политици САД

Иран је осудио напад камионом у Њујорку, у којем је страдало осам особа, али је оптужио САД да њихова политика на Блиском истоку представља "коријен тероризма".
Напад -
Напад

Портпарол иранског Министарства спољних посова Бахрам Гашеми оцијенио је да је убиство невиних грађана, који немају чиме да се бране, на јавном мјесту показује окрутност и свирепост терористичких група попут Исламске државе.

Ипак је додао да Иран сматра да је "коријен теоризма политика коју су у одређено вријеме спроводиле САД и њихови савезници на Блиском истоку".

Иран и САД немају дипломатске односе посљедњих 37 година, а улазак предсједника Доналда Трампа у Бијелу кућу у јануару ове године само је повећао напетости, подсјећа АФП.

Односи између двије земље су додатно затегнути након што је Трамп у октобру одбио да потврди да Иран поступа у складу са нуклеарним споразумом из 2015. године и упозорио да би могао да га укине.

Осам људи погинуло је јуче у нападу на Менхетну када је бијели "пик-ап", према наводима очевидаца, улетио и ударао бициклисте на стази у близини некадашње локације Свјетског трговинског центра, а онда се забио у школски аутобус.

Осумњичени за напад је из Узбекистана и зове се Сајфуло Саипов, навели су извори блиски истрази, преносе амерички медији.

Америчке власти су саопштиле да напад сматрају терористичким.

Извор: Танјуг