latinica  ћирилица
01/11/2017 |  21:34 | Аутор: РТРС

Смрзнуто поврће чува витамине

Жене у просјеку утроше око четири и по сата дневно на кућне послове, а највише времена им оде на припремање оброка и кување.
Смрзнуто поврће - Фото: Screenshot
Смрзнуто поврћеФото: Screenshot

Добра вијест је да оне уштеде драгоцјене минуте захваљујући смрзнутом воћу и поврћу, јер је већ опрано, очишћено и исјецкано. Међутим, основно питање је - колико у њему има витамина и минерала? Нутриционисткиња Бранка Мирковић разрјешава дилему, наглашавајући да је, упркос предрасудама, изузетно хранљиво. Она наводи пластичан примјер, поредећи смрзнуте са свјежим производима.

- У свежем поврћу витамин Ц почиње да деградира убрзо пошто се убере - каже нутриционисткиња. - Између 24 и 48 сати након брања, губи се око 51 одсто витамина Ц, а послије седам дана складиштења на плус 20 степени, он нестаје за око 60 одсто код грашка, 55 код зелене бораније и 56 код броколија. С друге стране, код смрзнутог поврћа се послије 12 мјесеци складиштења на минус 20 степени, биљежи губитак од десет одсто код грашка, 20 код зелене бораније, десет одсто код броколија. На основу тога се види да је смрзавање заправо веома ефективан начин очувања витамина Ц.

Извор: Новости