latinica  ћирилица
02/11/2017 |  17:46 ⇒ 03/11/2017 | 07:42 | Аутор: РТРС

Из Предсједништва БиХ још без потврде о изгубљеном примјерку Дејтонског споразума (ВИДЕО)

Из Предсједништва БиХ ни данас нема потврде да ли је у тој институцији пронађен оригинални примјерак Дејтонског мировног споразума, чији нестанак је 2008. године, пријавио Жељко Комшић.
Дејтонски споразум - Фото: РТРС
Дејтонски споразумФото: РТРС

За Републику Српску врло је симптоматично што се прича о томе отвара баш у тренутку када је у Палама пронађен примјерак који припада Српској. То је, сматрају, манипулација, јер процедура у парламенту БиХ, у вези с верификовањем међународног уговора никада није завршена. Намеће се питање - да ли је свака случајност, заиста, сасвим случајна?

Сад га има, сад га нема. И тако годинама уназад. Овако би се укратко могла препричати сага о нестанцима оригиналних примјерака споразума на којем би требало да почива БиХ. Један такав, бар према медијима, појавио се у Предсједништву БиХ. И то, баш у тренутку када је, Жељко Кунтош осумњичен да је покушавао да прода примјерак који, по МУП-у, припада Српској. За предсједницу Владе Жељку Цвијановић то је још један примјер неодговорности БиХ. 

"Ја мислим да је то неозбиљно и да је неозбиљна држава ако не чува и не води рачуна о документу на основу којег је успостављено ваше фунцкионисање и одвија се читав политички и уставни живот једне државе", истакла је Цвијановић.

Неозбиљност и симптоматичност, види и предсједник ДНС-а Марко Павић. Очигледно је, каже, да су оригинал крили у Сарајеву и да се овом причом ствара политичка тензија, а не нуде рјешења. 

"Ако се нађе један, одмах се нађе и други. А званично је тражено и речено да нема у Предсједништву. То је симптоматично и то говори како смо уређена, боље речено, неуређена држава", рекао је Павић.

СНСД-ов Сташа Кошарац тврди да су у Сарајеву тачно знали гдје се налази пронађени примјерак Дејтона. Сада се, каже, наводно буде са жељом да и даље покушавају да, уз помоћ међународне заједнице, намећу одлуке штетне по Српску. 

"Потпуно видљиво да они желе да себе мотивишу и на темељу тек пронађеног оригиналног документа у Предсједништву БиХ, набилдају неким новим иницијативама, како би противрјечили, званичним легитимним ставовима институција Републике Српске", додао је Кошарац.

За стручњаке за безбједност ријеч је о манипулацији. Сада када је пронађен оригинал, Српска, сматрају, има право да тражи све што јој је загарантовано Анексом 4 овог споразума – Уставом БиХ.

"Оно што треба урадити поводом проналажења оригиналног документа, јесте да Српска инсистира на враћању отетих надлежности. Дејтонски споразум није неки скривени и тајни документ, већ међународни јавни уговор", каже стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Међутим, у земљи чуда попут БиХ, ни Алиса се, чини се, не би снашла. Па ни у чуду у којем се два оригинална документа којим је гарантован мир у БиХ, појављују у исто вријеме. Један званично, другу незванично, јер су питања упућена Секретаријату Предсједништва БиХ и даље без одговора.