latinica  ћирилица
02/11/2017 |  20:39 ⇒ 03/11/2017 | 11:56 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ да се врати у уставне оквире (ВИДЕО)

Проналаском оригиналног документа Дејтонског споразума, биће коначно стављена тачка на то питање, што и јавност жели, рекао је за Федералну телевизију предсједник Републике Српске, Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Дејтонски споразум, који је успоставио нови политички систем и организацију БиХ и до сада је био на различите начине урушаван од стране високих представника и различито примјењиван, истакао је Додик.

Босна и Херцеговина, с два ентитета и три конститутивна народа биће јединствена онолико колико се буде поштовао Устав по којем је тако и уређена, изјавио је за Јавни медијски сервис Федерације БиХ, предсједник Републике Српске Милорад Додик. Тек када се ослободи странаца који имају монопол на доношење одлука о БиХ ће бити могуће, каже, говорити као о заједници.

Актуелна власт у Српској, истиче Додик, води рационалну полтику у којој не улази у авантуре и којом настоји обезбиједити максималну добит за Републику. Због тога је, истиче, одлучено да се питање референдума о Суду и Тужилаштву, иституцијама које су, како каже, израз насиља високог представника, поново стави пред народне посланике. Без општег консензуса, сматра, референдум не може бити спроведен.

Говорећи о евентуалном референдуму о независности, Додик је истакао да постоје размишљања у том смијеру, али да то није став институција Српске, јер ни на једном органу таква одлука није донесена. 

"Тачно је да СНСД у свом програму има намјеру да уколико се БиХ не среди на бази изворног Дејтонског документа и врати у изворне оквире да се одупре оваквом стању, а један од начина који ми заговарамо је могући референдум", истакао је Додик.

Додик је признао да на њега велики утицај има Србија, али је истакао да он и предсједник Србије, Александар Вучић о одређеним темама имају различите ставове. На заједничким састанцима, истиче, фокусирани су на пројекте који су од добробити за све на овом простору. На питање о НАТО-у и Оружаним снагама БиХ Додик је одговорио да је одлука о војној неутралности, донесена у параламенту Српске, обавезујућа за представнике Српске у заједничким институцијама, али и да Оружане снаге немају сврху те да их треба укинути. У Дневнику “Д“ ФТВ-а предсједник Српске говорио је и о одласку младих за које је, како каже, увјерен да нису трајно отишли.

"Ми то не можемо обезбиједити плате на том нивоу, зато што БиХ као политички оквир неуспјешна и пропала земља не може да стимулише економију која би могла да плати 2000 евра радника као што плаћају негдје у Европи", рекао је Додик.

Говорећи о општим изборима наредне године, предсједник Републике Српске истакао је да је још увијек рано говорити о његовој кандидатури, али је нагласио да ће као предсједник највеће и најјаче политичке странке чија популарност расте, сигурно бити учесник избора.