latinica  ћирилица
03/11/2017 |  11:33 | Аутор: РТРС

Русима украли тајну о подморницама, још се не зна шта тачно

Године 1982, након тек завршене борбене патроле око Фалкландских острва, британска подморница починила је готово митски чин крађе-украли су тајни сонар испред носа једног совјетског ратног брода.
Русима украли тајну о подморницама, још се не зна шта тачно - Фото: илустрација
Русима украли тајну о подморницама, још се не зна шта тачноФото: илустрација

Улога "HMS Conqueror" у операцији "Barmaid" упућује на један већи свијет тајних борби обавјештајних служби Хладног рата далеко од очију јавности. "HMS Conqueror" био је нуклеарна подморница класе Черчил и један од најмоћнијих бродова у британској Краљевској морнарици осамдесетих година.

Током Фалкландског рата потопио је "ARA General Belgrano" аргентинске морнарице, када је утврђено да је брод представљао пријетњу оперативној радној снази ​​Краљевске морнарице током рата. Било је то тек други пут од краја Другог свјетског рата да је подморница торпедом потопила неки брод. Први пут се то догодило 1972. године када је пакистанска подморница "Хангор" потопила индијску фрегату "Khukri".

Само два мјесеца касније, "Conqueror" је био девет хиљада километара удаљен, у Барентсовом мору. Био је опремљен необичним скупом алата: паром даљинско контролисаних маказа за резање челичних каблова и телевизијским камерама. Све у интересу крађе врхунског руског вученог сонара.

Постоје двије врсте сонара: активне и пасивне. Активни сонар емитује кратке звучне валове, познате као пингови, који путују кроз океан прије одскакања назад према броду који их је направио. С друге стране, пасивни сонар једноставно слуша буку у океану, слушајући сумњиве звукове као што су активни сонарни пингови и бука стројева.

Пасивни сонар може бити тешко користити ефикасно, јер се брод често мора борити с властитим буком, посебно буком коју пропелери производе кроз воду. Као резултат тога, пасивни сонар често се вуче километар или више иза брода.

То је, према "The Telegraphu", тактика какву је је Совјетски Савез започео у 1980-има. А будући да уређај није емитовао никакав шум, готово ништа Американци нису знали о уређају, а нису ни могли ништа да науче осим да га поставе на сто и раставе. Тако су Сједињене Државе и Велика Британија одлучиле да украду један сонар. План је био да приђу у прерушеном совјетском шпијунском броду под пољском заставом, и једноставно пресјеку кабл којим је сонар био причвршћен за брод.

План је био компликован из неколико разлога.

Прво, "Conqueror" је морао да пресретне обавјештајно путовање-што се можда догодило у међународним водама. Откривање би значило непосредну и можда смртоносну одмазду.

Друго, подморница Краљевске морнарице морала је да спроведе операцију док се оба брода крећу. Треће, подморница је морала да избјегне препознавање преко сонара који покушавају да украду.

Према "The Telegraphu", "Conqueror" је то учинио и кренуо у бијег с украденом направом. Рониоци су касније изашли на површину и дохватили украдени сонар и пренијели га у матичну луку Фаслан у Шкотској. Одатле је пребачен у Америку на даљња испитивања, а шта су точно открили, још увијек је строго чувана тајна.

Извор: Експрес.хр