latinica  ћирилица
03/11/2017 |  15:59 ⇒ 04/11/2017 | 11:55 | Аутор: РТРС

Додик: Без општег консензуса референдум не може бити одржан (ВИДЕО)

Актуелна власт у Српској, води рационалну политику у којој не улази у авантуре. Због тога је одлучено да се питање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ поново стави пред народне посланике - ово је за Дневник "Д" Федералне телевизије изјавио предсједник Републике Српске, Милорад Додик. Он је истакао да без општег консензуса референдум не може бити одржан. Говорећи о евентуалном референдуму о независности, Додик је потврдио да постоје размишљања у том смјеру, али да то није став институција.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Независна Република Српска је идеја о којој размишљају појединици, али и неке од политичких партија у Републици Српској,  признао је предсједник Републике Српске Милорад Додик за Федералну телевизију. Истовремено, Додик је нагласио да о том питању ниједна институција Српске није донијела одлуку. Повод за таква размишљања, тврди, представља вануставно стање у БиХ, противно Дејтону и наметнуто од стране СДА.

"То што је неко сматрао да изражено мишљење о томе како би требало да се крећемо представља проблем, то је неко друго питање. Тачно је да СНСД у свом програму има намјеру да уколико се БиХ не среди на бази изворног Дејтонског документа и врати у изворне оквире да се одупре оваквом стању, а један од начина који ми заговарамо је могући референдум, али та одлука нигдје није донесена", рекао је Додик.

Босна и Херцеговина, с два ентитета и три конститутивна народа биће јединствена онолико колико буде поштован Устав по којем је тако и уређена, изјавио је Додик. Тек када се ослободи странаца, који имају монопол на доношење одлука, каже, о БиХ ће бити могуће говорити као о заједници.

"БиХ је један патуљак од државе који се зове по Дејтону Босна и Херцеговина. Странци су учунили неспособним органе и политичаре да одлучују у БиХ и са сваким ко им није одговарао, обрачунавали су се кроз политичке процесе", додао је предсједник.

Додик је рекао да на њега велики утицај има Србија, али је истакао да он и предсједник Србије, Александар Вучић о одређеним темама имају различите ставове. Истовремено, он је поновио да најављена Декларација Републике Српске и Србије није усмјерена ни против кога.

"Александар Вучић поштује наше право да одлучимо о стварима везаним за нас, а наши су састанци усмјерени искључиво на то да нађемо заједничке пројекте о којима ћемо се окупити како би их заједно реализовали", нагласио је Додик.

На питање о НАТО-у и Оружаним снагама БиХ, за које је наведено да су корисне на примјер у гашењу пожара, Додик је одговорио да је одлука о војној неутралности, донесена у параламенту, обавезујућа за представнике Српске у заједничким институцијама, али и да Оружане снаге немају сврху те да их треба укинути чиме би Српска годишње уштедјела око 120 милиона марака.

"Ова војска ничему не служи осим да буде попуна НАТО-у негдје у свијету и да се говори да успјешно функционише. Не функционише усјпешно и нема разлога да постоји.  А што се тиче пожара, ако је то једино чему ће нам Оружане снаге БиХ служити, хајмо направити заједничко добровољно ватрогасно друштво на нивоу БиХ па нека гасе", рекао је Додик.

У Дневнику “Д” ФТВ-а предсједник Српске говорио је и о одласку младих за које је, како каже, увјерен да нису трајно отишли, али и да је то питање тешко ријешити, јер БиХ не може да стимулише економију која би им обезбиједила услове рада, једнаке онима у Европи.

Говорећи о општим изборима наредне године, предсједник Републике Српске истакао је да је још рано говорити о његовој кандидатури, али је нагласио да ће као предсједник, како је рекао, највеће и најјаче политичке странке чија популарност расте, сигурно бити учесник избора.