latinica  ћирилица
03/11/2017 |  17:34 | Аутор: РТРС

Линта: Нема спремности за одбацивање усташке идеологије

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је скандалозном али очекиваном одлуку Владе Хрватске да одбије приједлог о допуни Кривичног закона да пропагирање нацистичког, фашистичког и усташког режима постане кривично дјело, укључујући и усташки поздрав "За дом спремни".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Јасно је да актуелна хрватска власт, као и све претходне од 1990. године, није спремна да одбаци злочиначку и усташку идеологију и да јасно каже да је злогласна Независна Држава Хрватска /НДХ/ извршила геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима под кољачким поздравом 'За дом спремни' ", навео је Линта у писаној изјави.

Он је додао да неспремност власти да санкционишу коришћење усташких симбола и поздрава на јавним местима непобитно потврђује тезу да је данашња Хрватска настала на темељима нацистичке НДХ.

"Томе у прилог иде чињеница да Хрватска систематски крши људска и национална права преосталих Срба у Хрватској и стотина хиљада протјераних Срба", наводи Линта.

Влада Хрватске одлучила је јуче да Сабору предложи да не прихвати приједлог Клуба посланика Истарског демократског сабора, Приморско-горанског савеза и Листе за Ријеку о допуни Кривичног закона, која се односи на санкционисање пропагирања нацистичког, фашистичког и усташког режима.

Овај клуб затражио је да истицање и пропагирање нацистичких, фашистичких и усташких симбола, укључујући и усташки поздрав "За дом спремни", постане кривично дјело за које је предвиђена затворска казна од шест мјесеци до двије године.

Извор: Срна