latinica  ћирилица
05/11/2017 |  17:23 | Аутор: РТРС

Обратите пажњу на зујање у ушима

Зујање у ушима може бити знак озбиљног обољења.

- Све је већи број младих који због излагања високим нивоима буке имају зујање у уху - здравствени проблем који може изазвати отежано спавање, учење, а уколико дуго траје, чак и депресивно расположење, а на крају и губитак слуха - каже професор Медицинског факултета у Београду, хигијенолог Горан Белојевић.

Истраживање, рађено међу београдским средњошколцима прије четири године, показало да 13 одсто њих има повремено или стално зујање у једном или оба уха и да је дупло учесталије код дјевојака него код младиће.

Овај нови медицински феномен, објашњава доктор, представља одбрамбени механизам унутрашњег уха на излагање високим нивоима буке у које спаде музика, нарочито њено слушање преко слушалица.

- Слушалице се држе у спољном ушном каналу и за унутрашње ухо ту нема никакве одбране пошто је ријеч о директном излагању акустичној енергији - каже доктор.

Како објашњава Белојевић, зујање у уху је алармантни знак који претходи озбиљнијим поремећајима и зато савјетује да је и у слушању музике, као и у свему другом, умјереност веома важна.

- Слушању музике преко слушалица, у просјеку један сат дневно сасвим је довољно и то слушање на пола максималне снаге - каже он.

На зујање у уху утичу и психостимуланси, а посебно амфетамин и екстази, али и дувански дим који је присутан на многим бучним мјестима, па је утолико и чешће зујање у уху код младих који посјећују ова мјеста.

Код појаве овог симптома одмах треба обратити љекару како би се утврдило да ли тај симтом има везе са губитком слуха. Лијечење је, каже доктор, углавном симптоматско јер се најчешће не зна прави узрок.

- Пошто узрочно не можемо да дјелујемо, па се на смањење тих тегоба дјелује угавном симптоматски - каже доктор и упозорава да се чуло слуха мора чувати.

- Када се слух једном уништи више се вратити не може. Онда се морају користити апарати, а то није лијечење, то је инвалидитет - каже Белојевић.

Извор: Мондо