latinica  ћирилица
06/11/2017 |  18:49 ⇒ 07/11/2017 | 05:13 | Аутор: РТРС

Ко ће плаћати накнаде за боловање и породиљско одсуство? (ВИДЕО)

Социјални партнери наставиће разговоре о рефундацији, висини износа накнада плата за вријеме привремене неспособности за рад и редовности рефундација за породиљско одсуство, који се исплаћују на терет јавних фондова. Захтјеви послодаваца су да, у случају боловања, тај износ исплаћује Фонд здравства у пуном износу, и да породиљско одсуство у бруто износу иде на терет Фонда дечије заштите.
Ко ће плаћати накнаде за боловање и породиљско одсуство? - Фото: РТРС
Ко ће плаћати накнаде за боловање и породиљско одсуство?Фото: РТРС

Ови захтјеви послодаваца наишли су на подршку Синдиката, али не да се смањује проценат за незапосленост, тј. пребаци Фонду дјечије заштите и тако ускрате права радницима који буду проглашени технолошким вишком, поручила је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката. Синдикат захтијева и да се изврши диференцијација накнада за вријеме боловања, и да то буде 90 одсто кад је ријеч о тешко обољелима.

- За сада нема рјешења, јер се зна да Фонд има проблема што се тиче прилива средстава. У сваком случају, захтјев пословне заједнице, који се односи на редовну исплату у случају боловања и износ за оне раднике чији послодавци уплаћују доприносе, заслужује подршку - рекла је Мишићева.

Од 260.000 радника у Српској, послодавци уплаћују доприносе за 215.000, а милион осигураника користи ту услугу. Са Владом преговарају о уредби којом би била дефинисана прерасподјела подстицаја за запошљавање.

- Сматрамо да се у Заводу за запошљавање појавио дио средстава који се до сада користио за подстицаје запошљавања, па смо предложили да се без угрожавања обезбјеђења средстава за незапосленост тај дио средстава преусмјери у Фонд дјечије заштите да бисмо дошли до исплате породиљских боловања у бруто-износу - рекао је Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Подсјетили су да су дуговања Фонда здравства према послодавцима 45 милиона, од чега је дуг реалном сектору 15 милиона КМ. Предлажу да се од наредне године текућа потраживања могу компензовати по аутоматизму.

Директор ФЗО Српске Дејан Кустурић рекао је да се Фонду по основу неуплаћених доприноса за здравство дугује око 280 милиона КМ.

- Ми ћемо отворити преговоре с послодавцима којима дугујемо, да пронађемо рјешење можда у процесу репрограма и одређене динамике плаћања - навео је Кустурић.

Из Јавног фонда дјечије заштите наглашавају да се за рефундацију накнаде плате запосленим породиљама, на годишњем нивоу издваја око 27 милиона КМ.

- Ако би Фонд преузео обавезу да то исплаћује у бруто износу нама би недостајало додатних око 17 милиона КМ. Ако бисмо урачунали и тај мјесец који је на терет послодавца, то је још 4,2 милиона КМ - рекао је Недељко Јовић, директор Фонда.

Из Синдиката су поновили да већ три године, да би се постигла редовност уплате доприноса, указују на потребу доношења два нова закона- о здравственој заштити и осигурању.