latinica  ћирилица
07/11/2017 |  09:43 | Аутор: РТРС

Шипак јача имунитет, даје снагу

Шипак чисти крв, помаже код болова у желуцу , побољшава циркулацију. Од сјеменки се припрема чај који лијечи грозницу, цревни катар, болести мокраћних канала.
Чај од шипка (Фото: Shutterstock) -
Чај од шипка (Фото: Shutterstock)

Љековитост шипка  или дивље руже у народној медицини позната је од давнина. Сврстан је међу најдрагоцјеније биљке јер обилује великим количинама витамина, минерала, органских киселина и других биолошки активних метерија.

Истиче се  љековито својство шипка због огромних количина витамина Ц, витамина Б, П, К, провитамина А, натријума, танина, флавоноида, лимунову и јабучну киселину, пектин, шећер и етарска уља.

Најбоље је да се бере у септембру и октобру по лијепом и сувом времену, а користи се свјеж или осушен. Презрио и недозрео шипак садржи знатно мање корисних састојака и зато треба брати искључиво тврде плодове црвенонаранџасте боје.

Плод садржи и угљене хидрате, протеине и влакна, а познато је да побољшава имунитет, чисти бубреге и стимулише измокравање, помаже код болова у желуцу, да се заустави унутрашње крварење и редукује крварење код менструалних циклуса, добар је код авитаминозе, побољшава циркулацију и чисти крв.

Напитак од овог плода посебно се препоручује дојиљама, јер витамин Ц прелази у млијеко и бебу чини здравијом и отпорнијом.

Шипак благотворно дјелује у случају гастритиса, пролива, а нарочито као превентива у лијечењу авитаминоза. Људима који су склони стварању пијеска у бубрегу препоручује се да пију чај од шипка. Овај љековити плод отклања умор и малаксалост. Благотворно дјелује на органе за варење, подстиче излучивање мокраће, превенира настанак камена у бубрезима и мокраћним каналима. Користи се код упалних процеса бубрега и мокраћне бешике, али може да помогне за лијечење хемороида, дијареје и желудачних грчева.

Чај од шипка из којег нису извађене сјеменке, или пак чај само од сјеменки (75 г за 1/2 л воде) изванредно је средство за ублажавање бола, а помаже и код пијеска и камена у жучи. Добро опрани, а потом осушени плодови и сјеменке уситне се и ставе у хладну воду да одстоје неколико сати, а онда се у истој води кувају око 45 минута. Потом се том уварку дода мало меда, цимета, млијека и неколико горких бадема, кад још једном уври - добија се ароматичан, веома укусан чај, који се препоручује старијим људима јер обезбјеђује додатну снагу. Од сјеменки опраних од длачица и потом осушених припрема се чај који је лијек против грознице, цревног катара, болести мокраћних канала, великог кашља.

Против сувог кашља

Кашику уситњеног плода сушеног шипка прелијте са 2 дл кључале воде, поклопите и оставите да одстоји 15 минута. Чај проциједите, засладите.