latinica  ћирилица
07/11/2017 |  11:14 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

У јужној Енглеској откривени фосили можда и најстаријих сисара

Фосили најстаријих предака највећег броја данашњих сисара и људи, животиња налик ровчици, откривени су у јужној Енглеској, пренио је Би-Би-Си.
Реконструкција фосила најстаријег сисара (Фото: Mark Witton 2017) -
Реконструкција фосила најстаријег сисара (Фото: Mark Witton 2017)

Остаци зуба су пронађени у литицама на обали Дорсета, званим и Обала из доба јуре.

Научници који су идентификовали примјерке тврде да се ради о најранијим неспорним фосилима сисара који припадају линији која је довела до људи.

Фосили су стари 145 милиона година.

"На обали из доба јуре смо пронашли неколико бића налик ровчицама које су наши најстарији преци до сада", рекао је Стив Свитмен, са универзитета Портсмаут, који је испитивао древне зубе.

Ти сисари су били мала, крзнена створења која су се највјероватније кретала ноћу. Мањи примјерци су се хранили инсектима док су већи извјесно могли да једу и биљке. Зуби су им били веома развијени и могли су да пробијају, кидају и дробе храну.

"Такође су били и много коришћени, што говори да су животиње којима су припадали дуго живјеле за своју врсту. Није то мала ствар када дијелите станиште са диносаурусима-предаторима", каже Свитмен.

Једна од врста је названа durlstotherium newmani по Чарлију Њуману, власнику оближњег паба и пасионираном колекционару фосила. Друга је добила име dulstodon ensomi, по локалном палеонтологу Полу Енсому.

Питање најстаријих сисара је предмет велике дебате у научним круговима. Недавно откривени фосили сисара у Кини су најприје процијењени као 160 милиона година стари али је то оспорено на основу истраживања молекула.

Друго истраживање, објављено ове недјеље, показало је да су најранији сисари били ноћне животиње које су почеле да буду активне дању тек пошто су диносауруси нестали.

"Обала из доба јуре увијек открива нове тајне и волим да мислим да ће се слична открића на нашем прагу наставити", рекао је професор Дејв Мартил, који је и шеф пројекта.

Извор: Спутњик