latinica  ћирилица
07/11/2017 |  15:13 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Зашто никада нећете бити мршави као ваши родитељи у вашим годинама?

Центар за истраживање и лијечење гојазности у Америци дошао је до једног, у најмању руку разочаравајућег открића. По нас, не по њих.
Вага - Фото: илустрација
ВагаФото: илустрација

Истраживања су показала да су одрасли седамдесетих година могли без проблема да једу више и не вјежбају претјерано, а да се не гоје, док смо ми данас, уколико уносимо идентичне количине калорија и физички смо активни колико су и они били, осуђени на сувишне килограме.

Истраживање се базирало на праћењу начина исхране 36.400 Американаца између 1971. и 2008. године, и физичке активности 14.419 људи између 1988. и 2006. Откривено је да људи који се данас хране и вјежбају на исти начин као и они у прошлом миленијуму, бивају гојазнији за 10 одсто.

Ова открића доказују да је одржавање жељене тјелесне тежине много више од успостављања равнотеже између калорија које се унесу и оних које се сагоре. У саопштењу за Атлантик, аутори истраживања изнијели су и теорију која би могла да појасни ову разлику: стручњаци сматрају да су главни кривци загађивачи, антибиотици и пестициди у различитим врстама хране који утичу на хормонске процесе одговорне за тјелесну тежину.

Такође, фактори у домену начина живота, играју важну улогу: излагање свјетлости у току ноћи, стрес, преједање у касне сате. Затим су навели и све учесталије конзумирање лијекова попут антидепресива, који могу изазвати гојење, онда генетика, која утиче на брзину метаболизма и, на крају стомачну флору, која се мијења усљед повишеног конзумирања вјештачких заслађивача и меса.

Извор: Недељник