latinica  ћирилица
07/11/2017 |  18:34 | Аутор: РТРС

Екавица непожељна у хрватском Сабору

Јутарњи лист пише да је српски језик изазвао панику у Сабору, када је посланик Самосталне демократске српске странке, Драгана Јецков, користила екавицу.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација

Драгана Јецков је дошла у жижу јавности након што је, у парламентарној расправи о пензијама, говорила српским језиком, што је засметало неким посланицима Хрватског сабора. Ствар је до апсурда довео предсједник Сабора, Горан Јандроковић, када је објавио да је због српских реченица у Сабору "тражио правно тумачење од надлежних саборских служби".

Посланици из партија десног центра су почели да "бомбардују" заступницу Јецков јер се обратила на некаквој "мешавини србохрвашчине", пише хрватска штампа.

"Површан поглед на биографију Драгане Јецков открива доста. Рођена је у Винковцима, али средњу школу завршила је у Краљеву, а са 33 године дипломирала на Привредној академији у Новом Саду због чега је очигледно да и због тога, говори српски", закључују медији у Хрватској.

Додаје се да је већ приликом полагања заклетве у парламенту најавила чиме намјерава да се бави у Сабору:

"Ми ћемо водити бригу о положају српске националне мањине, који тренутно није баш задовољавајући. Посебно нам је важно образовање на српском језику и ћириличном писму, законодавно је то добро уређено, но постоје ту и проблеми, а тичу се регистрације школа на српском језику и ћириличном писму", рекла је тада Јецков.

Извор: Б92