latinica  ћирилица
09/11/2017 |  07:48 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

У Сарајеву претреси и хапшења бивших функционера СДП-а БиХ

По налогу Тужилаштва БиХ у Сарајеву се од јутрос проводи акција кодног назива "Регистар" у предмету за злоупотребу положаја.

Акцијом претреса и привођења осумњичених за злоупотребу положаја, које од раних јутарњих часова у Сарајеву предузима Федералне управе полиције, обухваћене су четири особе и једно правно лице, међу којима су бивши званичници Министарства унутрашњих послова ФБиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ које је наложило ове мјере.

Они су под истрагом због сумње на злоупотребу положаја или овлаштења, односно да су својим радњама у оквиру процеса јавних набавки злоупотријебили положај и омогућили стицање незаконите имовинске користи у износу од око милион КМ.

Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ, у координацији са полицијским службеницима, након привођења испитаће осумњичене, након чега ће донијети одлуку о даљим активностима у предмету.

Федерална управа полиције утврдила је да постоји основана сумња да су четири држављанина БиХ и један страни држављанин, који су обухваћени јутрошњом акцијом претреса и привођења у Сарајеву због злоупотребе положаја у МУП-у ФБиХ, прибавила противправну имовинску корист у износу од око милион КМ у периоду од 2011. до 2014. године.

Према наводима федералних медија, у Сарајеву је јутрос почела полицијска акција претреса и хапшења бивших високих функционера СДП-а, осумњичених за финансијске малверзације, а, према незваничним сазнањима, ријеч је о становима Предрага Куртеша, Драгана Миоковића, Кемала Качапора и још неколико особа.

Миоковић је бивши полицијски службеник Кантона Сарајево и савјетник некадашњег СДП-овог министра у Влади Федерације БиХ Предрага Куртеша, а с њим се доводио у везу када је објављено да је учествовао у покушају заташкавања саобраћајне несреће коју је скривио Куртеш, наводе медији у ФБиХ.

Један од најближих сарадника некадашњег лидера СДП-а Златка Лагумџије и асистент на Економском факултету у Сарајеву Качапор био је у Надзорном одбору БХ Телекома када је СДП освојио власт на изборима 2010. године.

Качапор се, наводе федерални медији доводио у везу с афером намјештања тендера у БХ Телекому и то преко приватне фирме БС Телеком. Тада је, наводно, прекршен Закон о јавним набавкама јер је Качапор са сарадницима усклађивао тендерску документацију према интересима приватне информатичке куће БС Телеком.

Извор: Агенције