latinica  ћирилица
09/11/2017 |  10:25 | Аутор: РТРС

Пушкин највећи, слиједе Толстој и Достојевски

Популарни портал "Руска ријеч" сачинио је листу најзначајнијих руских писаца и пјесника 19. и 20. вијека, а прва три мјеста заузели су Александар Пушкин, Лав Николајевич Толстој и Фјодор Михајлович Достојевски.
Толстој и Пушкин - Фото: илустрација
Толстој и ПушкинФото: илустрација

Међу десет највећих руских књижевника су и Николај Гогољ, Иван Тургењев, Михаил Љермонтов, Антон Павлович Чехов, Максим Горки, Михаил Шолохов и Борис Пастернак.

У 20 најбољих се убрајају Александар Солжењицин, Ана Ахматова, Сергеј Јесењин, Марина Цветајева, Осип Мандељштам, Владимир Мајаковски и Јосиф Бродски.

Поводом листе, у тексту је наведено да се љубитељи књижевности дијеле на оне који воле Толстоја и оне који воле Достојевског.

"Свјесно смо ставили Достојевског на треће мјесто, јер је он живио краће од Толстоја и написао је мање књига. У свијету је Достојевски, као и Толстој, један од најпознатијих руских писаца", наведено је у образложењу.

Ипак, питање "броја један" руске књижевности није се постављало. Ни Толстој, ни Достојевски, већ Пушкин.

Он је геније риме и ритма. Руси често кажу: "Пушкин је нама све".

Како то да је он већи од Толстоја? Он није живио тако дуго, али је његова звјезда била сјајнија. Он је утемељивач савременог руског језика којим је Толстој писао.

Пушкин је одбацио високи патетични стил класичне руске поезије, уклонивши баријеру између разговорног језика и узвишених ода из прошлости. Мајсторски је писао у широком спектру жанрова, наводи "Руска ријеч".

Извор: Срна