latinica  ћирилица
09/11/2017 |  13:08 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Рамљак оспорио потраживања Сбербанке од око 1,13 милијарди евра

Повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак предао је данас Трговачком суду у Загребу табеле са оспореним потраживањима руске Сбербанке, која укупно износе око 1,13 милијарди евра.

Такву могућност раније су најавили Рамљак и адвокат "Агрокора" Тин Долички, с образложењем да је руска банка покренула низ спорова, те да потраживања покушава да наплати у иностранству.

Рамљак је као разлог оспоравања ових потраживања навео и неусклађено стање потраживања и обавеза у пословним књигама.

Овим потезом, Рамљак је избацио Сбербанку из гласања о нагодби, након чега ће, највјероватније, услиједити тужба ове руске банке, која је била највећи кредитор "Агрокора", преносе хрватски медији.

Укупан износ признатих потраживања повјерилаца и добављача "Агрокора", према табелама које је данас објавио Трговачки суд у Загребу, износи више од 5,4 милијарде евра, док је око 2,1 милијарда евра потраживања оспорена.

Трговачки суд у Загребу објавио је данас табеле о потраживањима према "Агрокору" и његовим повезаним друштвима.

Лондонски суд је након плаћања кауције пустио на слободу одбјеглог власника "Агрокора" Ивицу Тодорића, који је осумњичен за милионске проневјере у том хрватском концерну.

Словеначки портал "Сиол" јуче је објавио да је Тодорић незаконито присвојио 173 милиона евра добити између 2006. и 2017. године, како је наведено у кривичној пријави загребачког Жупанијског државног тужилаштва.

Извор: СРНА