latinica  ћирилица
09/11/2017 |  13:09 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

СЗО: Престаните да здравој стоци дајете антибиотике

Узгајивачи морају престати да дају антибиотике здравим животињама, јер подстичу развој супер-бактерија, упозорава Свјетска здравствена организација.
Истраживање (Фото: Sputnik/Виталий Тимкив) -
Истраживање (Фото: Sputnik/Виталий Тимкив)

Животињама се дају велике количине антибиотика, како би се спријечиле инфекције, а у САД и Азији им се дају и хормони раста, што је пракса која је у Европској унији забрањена од 2006. године.

Претјерана и погрешна употреба лијекова доводи до све веће отпорности људи на антибиотике, упозорава СЗО. Неке врсте бактерија које изазивају озбиљне инфекције већ су развиле отпорност на све познате лијекове.

Др Тедрос Адханом Гебрејесус, генерални директор СЗО, каже да је недостатак ефикасних антибиотика подједнака пријетња по човјечанство, као и изненадна и смртоносна епидемија.

"Јака и континуирана активност у свим секторима кључна је за борбу против отпорности бактерија на антибиотике", сматра он.

СЗО препоручује потпуну забрану превентивног давања антибиотика који су од важности за медицину животињама које служе за исхрану људи.

Тек кад животиња има неку болест, треба да јој се дају лијекови и то тип антибиотика "који је најмање важан" за здравље људи, кажу из СЗО.

У извјештају контролисане студије објављеном у уторак у часопису "The Lancet Planetary Health" стоји да је ограничавање употребе антибиотика у узгоју животиња смањило развој бактерија отпорних на антибиотике за 39 одсто, а такви резултати навели су СЗО да реагује.

Нове препоруке те организације вјероватно неће наићи на добар пријем код узгајивача, јер ће им смањити профит. Ипак, те препоруке нису обавезујуће и само владе држава могу да наметну таква правила пољопривредницима.

Према подацима СЗО, на сточарство одлази 80 одсто потрошње свих антибиотика у неким земљама.

Извор: Б92, Independent