latinica  ћирилица
09/11/2017 |  14:07 | Аутор: РТРС

БиХ у Унији тек 2050. године?

Само једна земља од оних које су кандидати за улазак у ЕУ ће бити спремна да приступи Унији прије 2023. године, а БиХ би то могла да постигне тек 2050. године, наводи се у најновијем извјештају професора Универзитета у Сент Галену Тине Фрејбург.
ЕУ БиХ - Фото: РТРС
ЕУ БиХФото: РТРС

У извјештају се наводи да би Македонија могла да испуни практичне, законске и техничке критеријуме за придруживање ЕУ у наредних шест година, али да су Албанија, Црна Гора, Србија, Турска, БиХ и Косово далеко од придруживања Унији.

Фрејбургова наводи да би Турска, Србија и Црна Гора могле да ускладе своје законске норме средином 2030-их, док за БиХ и Албанију сматра да неће достићи критеријуме ЕУ прије 2050. године, што је "доказ да политичке амбиције у тим земљама превазилазе реалност ситуације", преноси британски "Експрес".

"Црна Гора би могла да буде међу првим земљама које могу да постану чланице ЕУ", рекла је Фрејбургова и нагласила да су политичка вета другух земаља ЕУ, као и сама политичка воља црногорске Владе, изван контроле студије.

Посљедња земља која се придружила ЕУ је Хрватска, која је приступила блоку 2013. године, али још није приступила Шенгену нити еврозони.

Извор: Срна