latinica  ћирилица
09/11/2017 |  16:06 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Влада Српске о програму збрињавања радника

Влада Републике Српске, донијела је данас Одлуку о одобравању средстава за социјално збрињавање радника у износу од 1.4 милиона КМ.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Владе Републике СрпскеФото: СРНА

 Ова средства намјењена су за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 390 радника из 25 предузећа који су процесом стечаја предузећа остали без запослења или су испунили услов за старосну пензију. Фонду ПИО Републике Српске распоређен је износ од 1.382.370,18 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 242 радника из 20 предузећа који су се пријавили на Јавни позив Фонда ПИО РС до 31.12.2016. године. Заводу за запошљавање Републике Српске распоређено је 77.983,39 KM за уплату доприноса за осигурање од незапослености за раднике предузећа у стечају: А.Д. За производњу и снабдјевање паром и топлом водом „Гријање“ из Брода, ЈП „Робне резерве Републике Српске“ А.Д. из Бањалуке, КП „Зеленило и чистоћа“ а.д. из Шековића, Фабрика шећера а.д. из Бијељине и ОДП „ШУМА-ТЕХНА“ из Козарске Дубице.

Oд почетка реализације програма социјалног збрињавања  радника који су процесом приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остали без посла (2004. године) до 31.12.2016. године збринуто је  укупно 60.540 радника из  401 предузећа. За  реализацију социјалног програма укупно је  утрошено око 175,7 милиона КМ. Од овог износа извршена је уплата доприноса  за пензијско и инвалидско  осигурање у износу око 157милиона KM, док су доприноси за  незапосленост  уплаћени у износу од око 18,5 милиона КМ, саопштено је након сједнице Владе.

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о реализацији Акционог плана Републике Српске за спровођење Реформске агенде из октобра 2017. године. Како се наводи, од укупно планираних 78 мјера, Влада Републике Српске у потпуности до 30.09.2017. године реализовала 50 мјера, а у току је реализација 28 мјера.

Усвојена је и Информација о покретању процедуре за приступање програму Европске уније „Правосуђе 2014-2020“. Министарство правде Републике Српске учествоваће у овом програму искључиво у складу са рјешењима садржаним у систему координације процеса европских интеграција који је договорен 17. августа 2016. године.

Влада Републике Српске усвојила је „Информацију о изради Стратегије БиХ за спречавање ширења оружја за масовно уништавање 2018-2022. године“ и Информацију о захтјеву Министарства  безбједности о борби против тероризма и превенције насилног екстремизма. Закључено је да Влада Републике Српске не прихвата именовање координатора за превенцију насилног екстремизма без сагласности релевантних институција Републике Српске јер се координација свих активности спроводи кроз Надзорно тијело за имплементацију Стратегије БиХ, а кроз Тим за праћење спровођења Акционог плана Владе Републике Српске за превенцију и борбу против тероризма за период 2016-2020 организују посебне едукације затворског особља кроз специјализоване програме и подршке, међу којима је свакако и подршка за затворско особље у Републици Српској, односно БиХ.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку којом се одобрава финансирање пројекта „Изградња Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву" чија процијењена вриједност, на основу Пројектног плана достављеног од општине Источно Ново Сарајево, износи до 1. милкиона марака КМ и у цијелости се финансира донаторским средствима Владе Републике Србије.