latinica  ћирилица
10/11/2017 |  08:57 | Аутор: РТРС

На којим уљима је најздравије припремати храну?

Када је ријеч о уљима у здравој исхрани, неколико врста свакако вриједи издвојити, али треба имати на уму да је чак и могуће покварити квалитет чак и најздравијег уља неприлагођеним температурама приликом термичке обраде.
Уље (Fotolia) - Фото: илустрација
Уље (Fotolia)Фото: илустрација

Тако, на примјер, високе температуре не одговарају маслиновом уљу јер брзо почиње да гори и отпушта превише слободних радикала, због чега постаје штетно по здравље.

Наравно, то не значи да би у потпуности требало да га уклоните из кухиње јер и даље важи за једну од најздравијих намирница. Најбоље би било да га користите за припрему хладних јела и салата.

Да ли нам је уље уопште потребно?

Ако мислите да ћете избацивањем уља из исхране или смањивањем његове употребе на минимум учинити услугу свом здрављу, нећете, јер су нам масти и те како потребне.

Ипак, увијек бирајте она са што више полинезасићених и мононезасићених масноћа и омега-3 масних киселина, а са што мање трансмасти.

Уља која нису за печење

Осим већ споменутог маслиновог уља, постоје и друге врсте које на високим температурама отпуштају превише штетних материја и слободних радикала, па би и њих требало избјегавати за печење.

Ту дефинитивно спадају уље бундеве и сунцокретово уље која, осим слободних радикала, на високим температурама испуштају превише алдехида, а недавно је откривено да је, кад је ријеч о сунцокретовом уљу, количина алдехида који настају приликом печења већа чак и од оне кад би храну пекли на путеру или масти.

Од сунцокретовог и бундевиног знатно је здравије уље репице, које загријевањем не губи добре састојке нити испушта лоше и по томе може да стане раме уз раме са здравијим варијантама.

Најздравија уља за печење

Иако се о његовом дејству на здравље још воде полемике, кокосово уље свакако је здраво, а пошто добро подноси загријевање, не мијења састав ни током печења.

Осим кокосовог, ту је и палмино уље, које такође добро подноси високе температуре, а има потребну количину здравих масти.

Ипак, ако икада дођете у прилику да набавите уље авокада, то би могао да буде најбољи избор за вас. Осим што је богато здравим мастима, ово уље садржи много фитонутријената због којих тешко оксидира и зато је погодно за припрему хране на било којој температури.

Извор: Б92, Index.hr