latinica  ћирилица
10/11/2017 |  12:39 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Бањалучким средњошколцима уручена прва рјешења о стипендирању (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић уручио је данас првих десет рјешења о додјели стипендија ученицима средњих школа за школску 2017/18. годину, истичући да су ове године право на стипендије остварила 1.192 средњошколца, за шта ће град издвојити око милиона КМ.
Игор Радојичић са средњошколцима стипендистима - Фото: СРНА
Игор Радојичић са средњошколцима стипендистимаФото: СРНА

Радојичић је новинарима након уручивања првих рјешења рекао да град подржава средњошколце истичући да је то традиција која траје годинама, те да ће сви остали ученици рјешења добити у наредним данима.

Радојичић је подсјетио да је овогодишњи конкурс за стипендије ученицима средњих школа трајао од 1. септембра до 2. октобра, а да је у току конкурс за стипендирање студената.

"Стипендије се за средњошколце додјељују по три основа - први је успјех у школи и то су најбољи ученици средњих школа, други је стипендија према социјалном статусу и трећи су дефицитарна занимања", рекао је Радојичић.

Он је додао да мјесечни износ стипендије за ђаке по основу успјеха и социјалном статусу износи 80 КМ, док стипендија за дефицитарна занимања износи 160 КМ.

Дајана Ћеркета, ученица четвртог разреда Католичког средњошколског центра, рекла је да ученицима стипендија много значи и да је лијепо видјети да неко цијени труд и залагање ученика.

Она је додала да је стипендија уједно и додатни мотив ученицима да још више уче и проширују своја знања.

За школску 2017/18. годину право на стипендију по основу успјеха у школи остварило је 607 ученика, стипендију према социјалном статусу добиће 537 ученика, а стипендију за дефицитарна занимања 48 ученика.

Из Одјељеља за образовање, здравство, омладину и спорт, подсјећају да је за наредну седмицу планирано уручење рјешења о додјели стипендија по школама, односно представници Одјељења обићи ће све средње школе на подручју града Бањалуке, те ученицима уручити рјешења.

Извор: Срна