latinica  ћирилица
10/11/2017 |  12:54 ⇒ 14:50 | Аутор: РТРС

Додик: Очекујем рјешење границе са Србијом, Сарајево би могло да закомпликује (ВИДЕО)

У Палати "Србија" у Београду одржан је састанак предсједника Републике Српске и Србије, Милорада Додика и Александра Вучића и премијерки Жељке Цвијановић и Ане Брнабић.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је након састанка да се, између осталог, разговарало о разграничењу Србије и БиХ, мосту Љубовија–Братунац, као и о декларацији о опстанку српске нације, имплементацији споразума о специјалним и паралелним везама и о достигнућима  сарадње влада ове двије републике.

Додик очекује да ће питање разграничења између Србије и БиХ бити ријешено до краја године, али упозорава и да би сарајевске власти могле да закомпликују то питање.

- Ми подржавамо приједлог Србије и наша сагласност постоји. То може бити до краја године, али изван је руку Вучића да зна како ће политичко Сарајево реаговати - упозорио је у изјави новинарима, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и премијерке двије владе.

Додик је рекао да не вјерује да ће се Хрвати противити, док би Бошњаци могли то да ураде из неких својих разлога.

- Српска и Србија имају идентичан став око питања разграничења и ми то питање не доживљавамо као суштинску границу, већ као формалну линију, коју треба усагласити имајући у виду међународне стандарде - истакао је Додик.

Упитан за спорне тачке разгараничења, рекао је да то утврђују комисије, као и да је готово цијела "линија у додиру Српске и да Српска нема никакав проблем".

- У дијелу код Штрпца, гдје пролази пруга Београд-Бар, постоје нека питања, али то ћемо ''испеглати''. Има и неких скретања Дрине, али то је све са наше стране ријешено и ту нико ништа посебно не добија и не губи. Ипак имајући у виду досадашња искуства Сарајева они ће то покушати да искомпликују - увјерен је Додик.

Он је додао да се, међутим, Сарајево ту не пита много јер то није њихова земља.

- Они имају надлежност, али то није њихово питање. Вјерујем да ће се концензус у БиХ постићи - нагласио је Додик.

На састанку, било ријечи и о Декларацији о опстанку српске нације која је, како је раније најављено, требало да уђе у скупштинску процедуру овог мјесеца.

- То иде својим током. Завршен је нацрт, створени су услови да иде на парламент. Циљ је да буде овог мјесеца и мислим да ће тако и бити - напоменуо је Додик.

- Све активности које смо планирали у претходном периоду су реализоване  и данас је била прилика да видимо шта ће бити наш имератив у сарадњи за идућу годину. Ово је идеална прилика за то јер се радио о периоду када се праве буџети за наредну годину и када се могу предвидјети средства за улагања - рекао је Додик.

Додик је додао да је тема разговора била и потреба улагања Српске у Србију.

- Потребно је окупити људе који потичу са простора Српске, а  који живе у Србији, да видимо колико су заинтересовани за улагања и да их, сукладно томе, и подржимо - нагласио је Додик.

Када је ријеч о стабилизацији мира и јачања сарадње земаља у региону, Додик је истакао да је Српска спремна да да пуну подршку напорима Србије која тренутно у томе води главну ријеч.

Додик је на новинарско питање зашто се стало у изградњи и пуштању у саобраћај моста Љубовија-Братунац, одговорио да је проблем на страни БиХ и то око изузимања земљишта за иградњу граничног прелаза.

- Објективно, само чекамо да се заврши процедура и да се крене са изградњом тог граничног прелаза како би мост био пуштен у функцију - рекао је Додик.

Предсједник Српске данас је у Београду посјетио и редакцију "Новости".

Додик у "Новостима"