latinica  ћирилица
10/11/2017 |  14:23 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Коале би могле бити истријебљене до 2040. године

Коале у Аустралији би могле да буду истријебљене до 2040. године, уколико њихов број настави да се смањује истом брзином као у претходне двије деценије, изјавио је извршни директор Фондације за националне паркове и живот у дивљини Иан Дарбишир.
Коале (Фото: thinglink.com) -
Коале (Фото: thinglink.com)

Он је током интервјуа за аустралијске новине "Хаф пост" рекао да је смањење популације коала посебно драстично у посљедњих пет година, током којих се њихов број смањио са процијењених 100.000 на 40.000.

"Овим темпом, коале ће бити истријебљене до 2040. године", упозорио је Дарбишир и као један од разлога за своју процјену навео урбани развој у Аустралији.

Дарбишир је додао да често губитак станишта прекида повезаност између стабала, те се данас често могу видјети коале које прелазе пут, а тада су рањиве, "не само због аутомобила, већ и због паса".

Дарбишир је поменуо и друге опасности с којима се коале сусрећу, као што су шумски пожари или климатске промјене, јер коале морају да имају око себе развијену флору, преноси "Спутњик".

Он је додао да премијештање коала није лак посао, јер су ове животиње прилично избирљиве када је у питању лишће које једу.

"Коале не могу да живе било гдје другдје на свијету. Оне су животиње јединствене за Аустралију и не могу да се прилагоде брзини којом ми мијењамо околину", закључио је Дарбишир.

Извор: Срна