latinica  ћирилица
10/11/2017 |  18:48 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

У БиХ и даље функционише принцип "Кадија те тужи, кадија ти суди" (ВИДЕО)

Нови, ко зна који по реду, преседан у бх. правосуђу!
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Судија Суда БиХ Џемила Беговић годинама је, као тужилац, истраживала предмете ратних злочина! А онда у тим предметима, "постајала" члан Судског вијећа и пресуђивала! Кршила законе и морална начела правде и правичности, прећуткујући своју прошлост! За сада некажњено!

У бх. правосуђу, народну умотворину "кадија те тужи, кадија ти суди" Џемила Беговић и дословно је у праксу спровела. Не само у рату- столујући по сарајевским тужилаштвима која су Србе оптуживала и пресуђивала им "по кратком поступку". Већ и у миру! Дванаест година као тужилац бх. Тужилаштва селективно је истраживала ратне злочине! И јавно се хвалисала у правосудном комплексу и око њега, за шта и докази постоје, да "никада неће подићи оптужницу против било којег Бошњака због злочина над Србима"!

А онда је "кадија" Беговић пресвукла тогу и у судијској, почела да пресуђује истима које је претходно оптуживала. Међу осталима, ту су предмети Раде Власенко или Борис Бошњак и други. У некима и мјесецима у судском вијећу сједила, "заборављајући" оно што и бруцоши правног факултета знају, да је из предмета у којима је радила као тужилац, као судија била обавезна да затражи властито изузеће и о томе обавијести предсједника Суда! Но "заборавна" Џемила заборавила је обоје.

Закон о кривичном поступку БиХ је јасан: "Судија не може вршити дужност судије, ако је у истом кривичном предмету учествовао као судија за претходни поступак, судија за претходно саслушање или је поступао као тужилац, бранилац, законски заступник оштећеног или је саслушан као свједок или вјештак" (члан 29.).

Ако је овај и друге односне чланове Закона о кривичном поступку и Кривичног закона БиХ "заборавила", по којим ли је онда законима Беговићева пресуђивала- све док њено поигравање правом, нису открили адвокати оптужених. Онда је, умјесто казне, "кадија" Беговић само склоњена из вијећа у споменутим предметима. Премјештена је, тврде нам у Суду, из Одјељења за ратне злочине у оно које суди за организовани криминал.

"Разлог за доношење ове Одлуке је инволвираност судије Беговић у већи број предмета ратних злочина у својству тужиоца Тужилаштва БиХ", наведено је у одговору Суда БиХ.

Но, ову тврдњу демантује званични распоред суђења. "Свестрана" Џемила, још би мало да се правом поиграва и у Одјељењу за ратне злочине. Столицу предсједавајуће Вијећа задржала је у предмету Менсур Ђакић и Бегзад Кајтази. Да ли јој је намјера да Ђакића и Кајтазија амнестира од доказане кривице- ослобађајућом пресудом као судија, ако већ није као тужилац, у складу са хвалисањем по комплексу, спријачила да оптужница на њихово име уопште буде и написана? Јер Срби су жртве у овом предмету!

- Треба видјети конкретно шта је ко радио и знаће се да ли према том стандарду може бити судећи судија или не - наводи Владо Адамовић, бивши судија и адвокат.

Свестрана Џемила, очигледно може све! Првенствено да крши законе и да због тога не буде кажњена. Чак ни дисциплински.

- Дисциплински поступак који се односи на прекршај везан за изузећа, може се покренути по службеној дужности, могу га покренути и странке, али и сваки грађанин - каже Арбен Муртезић, бивши дисциплински тужилац.

Дисциплинску пријаву Беговићевој, како сазнајемо, још нико написао није. Чак ни по службеној дужности предсједник Суда Ранко Дебевец, којем је "кадија" Беговић у изборном процесу била конкурент. Ваљда као "професионална и високо морална особа", што је упорно доказивала још од ратних дана.