latinica  ћирилица
11/11/2017 |  12:04 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

“Морамо ли га чекати"-женска верзија представе "Чекајући Годоа" у Требињу (ВИДЕО)

У продукцији и реализацији НВО „Урбан Нова“ из Херцег Новог, синоћ је у Требињу изведена представа “Морамо ли га чекати". Ријеч је о новој верзији театра апсурда „Чекајући Годоа“ чувеног Семјуела Бекета, овога пута у женској поставци.
Представа "Морамо ли га чекати" - Фото: РТРС
Представа "Морамо ли га чекати"Фото: РТРС

Бекет је своје најпознатије дјело “Чекајући Годоа“ написао за мушку поставку глумаца, јер је сматрао да они имају потпуно другачију свијест од жена о смислу и бесмислу живота.

Глумицама је до 2007. било забрањено да изводе овај текст. Адаптацију комада за женску глумачку поставу написала је Слађана Вујовић, па су питања животног апсурда , друшвених и индивидуалних односа, приказана кроз нешто другачију призму.

Не само женску, већ и призму савременог доба, у којем су филозофска питања напуштена у корист површности и материјализма.

Слађана Вујовић, глумица, сценариста и редитељка представе истиче да је представи претходила серија радионица са женама које су давале мишљења о овим питањима.

"Од њих сам добила повратну информацију, да оне сасвим другачије гледају на то, лакше прихватају апсурд живота, јер иду даље", каже Вујовићева.

 Женска промишљања „великих тема“ навела су публику, кажу глумице, на размишљање о бескрајном понављању животних ритуала. Овај текст, показало се до сада, може се тумачити на различите начине, али у основи остаје питање о апсурдности живота.

"Када сам причала са публиком многи су ми рекли да су се послије представе осјећали неугодно, а ту долазимо на почетак приче - театар није ту само да нас забави већ управо да нас наведе на размишљање о темама које баш и нису тако лијепе", нагласила је Сенка Домовић, глумица и продуценткиња представе.

Ово је четврто извођење нове Бекетове верзије, а с обзиром на то да је ријеч о камерној сцени, глумице истичу да им је требињска публика била најбоља до сада.