latinica  ћирилица
11/11/2017 |  14:58 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

БиХ има најзагађенији ваздух у Европи! (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина има најзагађенији ваздух у Европи, подаци су које је недавно објавила Свјетска здравствена организација.
Загађење ваздуха - Фото: РТРС
Загађење ваздухаФото: РТРС

Највећи кривац што удишемо загађен ваздух је ложење. Контролу квалитета ваздуха у Српској не обавља једна институција, па се често дешава да се, као у Бањалуци, поништавају тендери. Тако се у највећем граду Српске, у којем је регистровано више од 65 000 возила, гдје градска топлана користи мазут, а већина домаћинстава ложи дрва или угаљ, квалитет ваздуха мјери само на једној локацији.

Ниске температуре астматичари ишчекују са стрепњом. Хладан ваздух у комбинацији са загађењем које је у сезони гријања знатно веће, магла и чести изласци из загријаних просторија окидачи су за напад астме. Аида Овчић, мајка обољеле дјевојчице која је на корак до изљечења, каже да је најважније слушати савјет љекара.

Највећу сметњу астматичарима представља загађен ваздух. 

"И кад дође до повећане концентрације штетног зрака долази до кашља, до тешког дисања. Да би се то спријечило треба да подижемо свијест, да покушамо схватити колико је опасно за наше здравље", истакла је педијатар, специјалиста алерголог Азра Пашалић.

Постоји више узрочника загађења ваздуха, тврде стручњаци. Главни је повећана емисија штетних гасова која се односи на мала ложишта, индивидуалне пећи у кућама, те саобраћај. Географски положај града, као што је Сарајево, може допринијети повећаном броју штетних честица. 

"Морамо смањити емисију загађених честица. Број старих аутомобила са 500.000 повећао се на милион, значи дупло већи. Стари аутомобили испуштају прашину загађују, плус угаљ лошег квалитета враћа се у потрошњу, јер је струја скупа", изјавио је експерт за климатске промјене Мартин Таис.

У Републичком хидрометеоролошком заводу наводе - од законом предвиђених 12 мјерних станица дјелимично функционише само пет, а то није довољно за оцјену квалитета ваздуха. Због недостатка новца тренутно располажу са двије аутоматске станице, једном у Бањалуци, а другом у Приједору. 

 

 "Љети се ријетко дешавају прекорачења основних вриједности. Много је опаснији зимски период", каже начелница Одјељења за заштиту животне средине у ХМЗ-у Ранка Радић.

Тако је било до јула ове године. Од тада не постоји званично мјерење квалитета ваздуха у Бањалуци. Град је поништио јавну набавку опреме за мониторинг и изабрао другог понуђача. Институт за заштиту и екологију РС, једини акредитовани за мјерење квалитета ваздуха, уложио је жалбу. 

"Други понуђач није квалификован за вршење мјерења аерозагађења и буке на подрчју града и вратила је поступак на поновно одлучивање, на избор другог понуђача који испуњава услове", нагласио је директор Института за заштиту и екологију Републике Српске Предраг Илић.

Треба ли за излазак из куће припремити маску, грађани могу сазнати и путем апликације. Подаци су доступни за десетак градова БиХ, али међу нема нема Бањалуке.

Свјетска здравствена организација процјењује да чак 3.000 људи у БиХ годишње умре због загађеног ваздуха. За одржавање његовог бољег квалитета стручњаци предлажу прелазак с фосилних на одрживе изворе енергије попут вјетра, сунца и гаса. Неке земље, као Њемачка, забраниле су одређеним врстама дизел аутомобила приступ градској зони.