latinica  ћирилица
11/11/2017 |  15:02 | Аутор: РТРС

Чавић: Незаконита прислушкивања на свим нивоима у БиХ

Предсједник НДП-а Драган Чавић упозорио је данас да има разлога да вјерује да се на свим нивоима у БиХ, гдје год постоји техника за прислушкивање, она користи на начин који није дозвољен законом.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Коментаришући изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да га безбједоносне службе БиХ прислушкују, Чавић је рекао да се у вријеме док је он био предсједник /Републике Српске/ "није се знало ко кога прислушкује“.

"Тако је, нажалост, у земљи у којој вршља ко како хоће", рекао је Чавић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да у БиХ има доста обавјештајних служби и да има доста служби из окружења које технички могу да покрију комплетан простор БиХ.

"Тако у оваквој земљи могућости за прислушкивања постоје, говорим у техничком смислу, али у практичном и законском смислу је потпуно јасно ко од овлаштених институција и са којим налогом може да примјењује технику, односно да врши прислушкивање и праћење било које особе", рекао је Чавић.

Он је истакао да то може само да ради овлаштена агенција уз овлаштење које треба да добије од суда.

"Дакле, Суд БиХ, као и на надлежни суд, окружни суд на простору Републике Српске, може дати сагласност за примјену технике за прислушкивање", рекао је Чавић, подсјетивши да опрему за прислушкивање има и МУП Републике Српске.

Чавић је указао да је Влада Српске прекршила Закон о буџетском систему, јер није до 15. новембра доставила Народној скупштини Нацрт буџета за наредну годину, како би он у коначној форми био усвојен наредног мјесеца.

"Ми не пристајемо на такво кршење закона", навео је Чавић, подсјетивши да је Влада планирала да парламенту достави само приједлог буџета, а не нацрт тог важног документа.

Чавић је рекао да је НДП данас одржао сједницу Главног одбора која је посљедња сједница Главног одбора пред Скупштину НДП-а која ће бити одржана 10. децембра у Бањалуци.

"Данас смо донијели све одлуке у вези са Скупштином НДП-а, на којој ће бити 1.001 делегат из цијеле Републике Српске", рекао је Чавић и додао да су данас усвојена сва одговарајућа документа која ће бити усвајана на Скупштини НДП-а.

Он је рекао да ће на Скупштини НДП-а бити изабран нови састав Главног одбора странке, као и нови састав Актива жена и Актива младих.

Чавић је рекао да ће на Скупштини НДП-а, између осталог, бити усвојена и декларација о стратешким циљевима Републике Српске за период од 2018. до 2023. године.

Извор: СРНА