latinica  ћирилица
11/11/2017 |  15:58 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Борба за голи живот српског повратника Мирка Станића (ВИДЕО)

Борба за голи живот! Једино тако може да се опише живот Мирка Станића, српског повратника у Станића Брдо под Грмечом. Данас је он једини становник овог засеока. Без струје и воде, километрима удаљен од најближег комшије, посјећују га једино дивље животиње.
Мирко Станић - Фото: РТРС
Мирко СтанићФото: РТРС

"Ових дана је зима показала колико може да буде сурова у овом несретном Подгрмечу. Батерија у телефону ми се испразнила па сам готово без икакве комуникације са свијетом. Сада сам као Робинзон Крусо, живим на пустом острву", пише Станић.

Ријечи из дневника Мирка Станића све говоре. Огњиште, које је напустио крајем рата, у ратној стихији до темеља је срушено. Прије двије године скупио је снагу да се врати, јер како каже, није имао куд - срце га је вукло у родни крај. Кућу је обновио, али струју и воду није добио, а тешко и да ће. Он је данас једини становник овог засеока.

"Мислио сам да ће доћи још неко, да ће га повући жеља и носталгија и шта ја знам. Међутим, све је то пропало, остао сам сам", рекао је Станић.

Без игдје икога, сналази се како умије. Више гладан него сит, не жели да проси и моли. Нити има од кога. Пије воду са грмечких извора, а храну, што може, узгоји сам. И неријетко је дијели са дивљим животињама, које су му једини посјетиоци.

"Проблема сам имао читаво љето. Са медвједом. Само он. Није баш лагодно кад га сретнете очи у очи на три метра. Па он гледа у вас а ви гледате у њега", каже Станић.

Међутим, за овог поштеног горштака тек предстоји оно најгоре – зима. Вријеме ће прекратити читањем књига и писањем дневника. Дрва је приремио бар да савлада хладноћу, а за храну не зна шта ће. Међутим, Мирко се не жали!