latinica  ћирилица
11/11/2017 |  16:24 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Педијатри: Потребни Центри за мајку и дијете при домовима здравља (ВИДЕО)

Удружење педијатара Републике Српске траже да се у оквиру измјена Закона о здравственој заштити, предвиди оснивање Центара за мајку и дијете при домовима здравља. Предлажу да се доб дјеце о чијем здрављу брину педијатри са досадашњих шест помјери на 15 година.
Педијатри - Фото: РТРС
ПедијатриФото: РТРС

Уз апел "Вратите дјецу педијатрима", педијатри указују да доба развоја захтјева стручан надзор над дјецом.

Суочени са бројном, новом патологијом код дјеце, аутизмом и спектром аутистичног понашања педијатри су Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске упутили приједлог да се кроз нови закон о здравственој заштити омогући формирање Центара за мајку и дјете при домовима здравља у Српској.

"Сада је до шест година старости, европски тренд. Тражимо да се граница помјери до 15 година јер је то период код дјеце који захтјева појачан надзор", рекла је педијатар у Дому здравља Бањалука Мира Гаврић.

У Србији, педијатар брине о здрављу дјеце узраста до 18 година или прецизније, до завршетка средње школе.

"Родитељи потписују уговор са педијатром. Имају и комуникацију, кад је потребна, код хроничних обољења", навела је педијатар у Дому здравља Бајна Башта Стојанка Ђурић.

Да је превентива у педијатрији најважнија препознале су и љекари у бројним европским земљама, и покренули кампању, вратите дјецу педијатрима.

"Обавили смо прелиминарни састанак у Министарству и добили подршку министра, али мора проћи парламентарну процедуру", истакла је предсједница Удружења шедијатара Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић.

"То ће бити на нацрту закона. На народним посланицима је да то размотре, ако имају неке своје сугестије и након тога усвоје", нагласио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Педијатри очекују да је брига о дјеци и њиховом здрављу довољан разлозлог за подршку њиховој иницијативи у НСРС.