latinica  ћирилица
11/11/2017 |  16:55 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Завршени припремни радови за изградњу Дринског насипа (ВИДЕО)

Завршени су припремни радови за изградњу Дринског насипа у Семберији, дужине 33,5 километра. Након ревизије идејног и главног пројекта, Свјетска банка одобрила је почетак радова на одређеним локацијама, који су планирани већ на прољеће.
Дрина - Фото: РТРС
ДринаФото: РТРС

Пројекат, вриједан 24 милиона марака, финансираће се из кредита Свјетске банке чији је гарант Влада Српске, а средства за експропријацију земљишта обезбиједиће Град Бијељина. Упоредо са Дринским насипом, планирани су и радови на уређењу каналске мреже, како би Семберија потпуно била заштићена од поплава.

Пројекат ће почети изградњом дијела Дринског насипа уз доњи ток ријеке Јање , дужине 2,8 километара .Тендер за извођача радова биће расписан почетком јануара. Мјештани, који се још опорављају од посљедњих поплава, надају се да ће Дрина бити заувијек "укроћена".

Изградња Дринског насипа одвијаће се у три фазе.

"Од Павловића пута до ушћа ријеке Јање, то је у овом случају најбитнија фаза гдје  унајвишем дијелу те грађевинске објекте штити, а и сам град од поплава. То је дужина 16,1 километар и то је фаза број два. Имамо фазу број један од Павловића пута до старог насипа. И имамо у Балатуна и фаза број три од ушћа Јање до Главичица", навео је помоћник министра за водопривреду Чедомир Стојановић.

"Ми очекујемо у прољеће 2018. године, односно са почетком нове грађевинске сезоне да крену први радови на изградњи Дринског насипа који ће трајати неколико година. А опет у зависности од динамике рјешавања имовинских односа", истакао је портпарол ЈУ "Воде Српске" Саша Мирић.

Предвиђена је експропријација 109,5 хектара земљишта и додатно 53 хектара за позајмиште материјала за градњу .

"Договор је да су све површине преко 3 000 квадатних метара које се изузимају од појединаца и да могу да се замјене на појединим локалитетима које ће им бити понуђено о државног земљишта", изјавио је помоћник министра за водопривреду Чедомир Стојановић.

Извођачи радова биће бирани по фазама Дрински насип спријечиће изливање ријеке која је у поплавама 2010. и 2014. године причинила штету од скоро 500 милиона марака.