latinica  ћирилица
11/11/2017 |  17:15 ⇒ 12/11/2017 | 20:00 | Аутор: РТРС

Сарајево прислушкује Додика! (ВИДЕО)

Безбједносне структуре БиХ поново су у центру пажње! Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, за "Вечерње новости" изјавио је да га прислушкују безбједносне службе БиХ, а да је налог за такве мјере издат на основу захтјева тужилаштва у Сарајеву због истраге коју су покренули.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додику разлози истраге нису познати, па се зато данас и струка и политика пита има ли злоупотребе због слабе контроле над безбједносним сектором у БиХ.

Додик је навео да је добио обавјештење од суда у Сарајеву да се против њега предузимају мјере прислушкивања, те истакао да је он најпрогоњенији човјек у БиХ. За "Вечерње новости" рекао је да не зна зашто је суд послао обавјештење о томе, али претпоставља да су се бојали да не сазна на други начин и да се то претвори у велики проблем.

"Знао сам ја да они мене прислушкују – ко мене не би прислушкивао. Мене прислушкује десет разних служби. Међутим, овдје је ријеч о томе да неки суд БиХ прислушкује предсједника Републике и то је проблематично", рекао је Додик.

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Осман Мехмедагић, за коментар није био расположен. Кратко је поручио да све пише у закону – ко, када и како некога може прислушкивати и о томе обавијестити. Иако је задужен за безбједност свих грађана на бх. нивоу, ни министар безбједности Драган Мектић није био опширнији.

"Никад вас нико неће обавијестити да је мјера прислушкивања у току, јер онда постаје бесмислена. Према томе, нема потребе за даљни коментар", рекао је Мектић.

Бивши предсједник Републике Српске и лидер НДП-а, Драган Чавић, упозорио је да има разлога за претпоставку да се на свим нивоима у БиХ, гдје год постоји техника за прислушкивање, она користи на начин који није дозвољен законом. Чавић је подсјетио да се у вријеме док је он био предсједниик "није знало ко кога прислушкује".

"Нажалост тако је у земљи у којој вршља ко како хоће. У БиХ има доста обавјештајних служби и да има доста служби из окружења које технички могу да покрију комплетан простор БиХ. Тако у оваквој земљи могућости за прислушкивања постоје", истакао је Чавић.

Иако је обавјештење суда да је појединац под посебним мјерама пракса у европским држава то овдје није често, па због тога декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић истиче да такав чин баца сумњу на цијели процес. Проблем у БиХ представља и чињеница да не постоји адекватан закон о контроли, чиме се отвара могућност за злоупотребе.

"У БиХ изостаје контрола. Нема је деценијама, тајна служба је недодирљива и подсјећа на тајне службе из периода реалсоцијализма када је директор службе био човјек без лица, када није давао изјаве, није подноснио извјештаје што је данас незамисливо", нагласио је Ћеранић.

Члан Главног одбора СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да је то што безбједносне агенције БиХ прислушкују Додика отворен показатељ неодрживости БиХ, као и биједан покушај Сарајева да га онемогући да наредне године постане члан Предсједништва БиХ.