latinica  ћирилица
11/11/2017 |  20:22 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Сребреница- 400.000 марака за развој пољопривреде (ВИДЕО)

Сребреница је из општинске касе у овој години издвојила око 400.000 марака за развој пољопривреде.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Сребреница је из општинске касе у овој години издвојила око 400.000 марака за развој пољопривреде. План је да у наредној буџетској години та средства не буду мања када је у питању помоћ малинарима, мљекарима и другим пољопривредним произвођачима.

Слађана Вујић годинама се бави малинарством, годишње произведе око три тоне овог воћа,планира проширити засаде али јој је потребна подршка.

"Ово овдје наше подневље, лијепо може да успије малина. Лијепо, кад се обради, све у свему може лијепо да се заради", истакла је Вујић.

Пољопривреда је приоритет локалне власти када је у питању развој Сребренице. Зна то и Велибор Ранкић који је одлучио да се бави производњом органске малине. Засадио је ово воће на 1,5 хектар површине и очекује добру зараду.

Пољопривреда у Сребреници има будућност само ако добар дио средстава из буџета буде усмјерен у потстицаје и премије сматра Милан Ђукић из Скелана.

Тренутна производња малина у Сребреници износи око 1.200 тона. Циљ је приносе удвостручити. Због тога је општина кроз неколико пројеката бесплатно дјелила саднице овог воћа.

Истовремено, оштина је ове године исплатила премије од 14 000 марака за млијекаре, за малинаре ће бити пронађен други метод.

Осим општине Сребреница Влада Српске годишње на основу премија и подстицаја у ову општину уплати око 800 000 марака за помоћ пољопривредницима