latinica  ћирилица
11/11/2017 |  20:49 | Аутор: РТРС

Качињски: Ратна одштета је питање части

Захтјев за одштету од Њемачке за њихове поступке током Другог свјетског рата у Пољској питање је части за Варшаву, рекао је данас лидер владајуће партије Закон и Правда /ПиС/ Јарослав Качињски.

Аналитичари истичу да би питање ратне одштете могло да изазове тензије између двије чланице ЕУ.

У септембру су правни стручњаци из пољског парламента донијели одлуку да Варшава има право да захтјева одштету од Њемачке.

"Французима је плаћено, Јеврејима такође, а и многим другим народима који су пропатили током Другог свјетског рата. Пољацима није. Нису у питању материјална средства, већ наш статус, част. То није позориште, то је наш захтјев", рекао је Качињски.

Влада предвођена овом партијом је у протеклих неколико мјесеци појачала позиве за исплату ратне одштете, али је шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски истакао да је неопходно обавити даље анализе прије подношења било каквог захтјева.

Током Другог свјетског рата убијено је шест милиона Пољака, укључујући три милиона пољских Јевреја а пријестоница Варшава сравњена је са земљом 1944. године након неуспјелог устанка током којег је погинуло 200.000 цивила.

Извор: СРНА