latinica  ћирилица
12/11/2017 |  09:28 | Аутор: РТРС

Морална криза: Тројица богатија од пола Америке

Тројица најбогатијих људи у САД - Бил Гејтс, Џеф Безос и Ворен Бафет - заједно располажу иметком већим од уштеђевине чак 160 милиона Американаца.
Богатство (илустрација) -
Богатство (илустрација)

Та три милијардера, наиме, заједно имају укупно 248,5 милијарди долара, што премашује збирну вриједност имовине око 63 милиона америчких домаћинстава, а то је закључено у студији под називом "Bilioner Bonanca 2017" коју је израдио амерички Институт за политичке студије.

"Толико новца концентрисаног у тако мало руку док се велики број људи мучи - то није само лоша економија, већ и морална криза", истиче се у студији, чији су коаутори Џош Хокси и Чак Колинс.

Иначе, 400 најбогатијих људи у САД, када се саберу вриједности њихових иметака, заједно посједују богатство од 2,68 билиона долара, што је више од БДП-а Британије, Француске или Индије, наводи се у студији, на основу "Форбсове" листе 400 најбогатијих 2017 и Прегледа потрошачких финансија Федералних резерви за 2016.

"Наших 400 најбогатијих људи сада располаже богатством већим од укупних средстава 64 одсто америчког становништва, односно око 80 милиона домаћинстава или 204 милиона људи. То је више људи него број становника Канаде и Мексика заједно", напомиње се у извјештају.

Пореска смањења која је предложио амерички предсједник Доналд Трамп вјероватно ће још више проширити јаз, пошто ће 80 одсто смањења пореза ићи на руку само најбогатијима, односно једном проценту домаћинстава, оцијењује се.

"Неједнакост у богатству је у порасту. Сада је вријеме за акције како би се смањила неједнакост, а не за смањења пореза за најбогатије", указује се у извјештају.

У студији се предлажу два начина да се смањи раскорак у богатству - најприје да се неједнакост не погорша још више смањењем пореза богатима, а друго - да се примјени политика смањења концентрисаног богатства.

"Неједнакост ће наставити да се продубљује уколико не интервенишемо директно како бисмо смањили велику концентрисаност личног богатства. Опорезујући наша најбогатија домаћинства, могли бисмо да дођемо до значајних прихода и онда уложимо те фондове у развој могућности за стварање богатства", закључује се у студији.

Извор: Танјуг/Б92