latinica  ћирилица
12/11/2017 |  11:45 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Економист: Преименовања балканских аеродрома са циљем нервирања сусједа

Аеродромима на Балкану дају се имена како би се изнервирали сусједи, а први примјер је загребачки аеродром, који се описују као "нова футуристичка грађевина".
Аеродром "Фрањо Туђман" (Фото: Josip Skof/MZLZ) -
Аеродром "Фрањо Туђман" (Фото: Josip Skof/MZLZ)

Наводи то познати британски недјељник Еконимист који се у свом новом броју позабавио феноменом именовања аеродрома на Балкану.

''Преименован је по Фрањи Туђману, оцу хрватског покрета за независност. Он се у крвавом рату борио против хрватских Срба, које је подржавала Србија и који су установили краткотрајну одцијепљену српску републику на трећини хрватске територије. Године 1995. је већина Срба из Хрватске протјерана'', пише Економист.

"Међу жртвама тог етничког чишћења су били и рођаци најпознатијег Србина на свијету Николе Тесле, научника. Тесла је рођен као Србин 1856. на територију онога што је данас Хрватска, али је емигрирао у Америку. И Срби и Хрвати га сматрају својим. Од 2006. београдски аеродром носи име по њему, што смета неким Хрватима.“, пише Економист.

Сукоб Грчке и Македоније

Недјељник наводи још примјера, па се тако аеродром у Приштини зове Адем Јашари, по лидеру Ослободилачке војске Косова којег су убиле српске снаге. Летова између Николе Тесле и Адема Јашарија, наравно, нема. Јашари је ''за Албанце херој, а за Србе ђаво''.

Али, све су започели Грци, који су аеродром у Солуну 1992. назвали Македонија како би напакостили тада фришко независној бившој југославенској републици Македонији па су Македонци касније 2007. године скопски аеродром назвали Александар Велики. Нова македонска влада жели боље односе с Грчком па је могуће да ће промијенити назив аеродрома у Скопљу.

Ипак, наводи се да постоје изузеци ове праксе, па тако није успјела иницијатива да се сарајевски аеродром назове по Алији Изетбеговићу, док се аеродром у Подгорици једноставно зове Подгорица. Али, и даље му је шифра ТГД, по називу Титоград, како се у Југославији звао главни град Црне Горе.

Извор: Независне