latinica  ћирилица
12/11/2017 |  12:15 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Иницијатива да доњи ток и ушће Дрине постану заштићени резерват природе (ВИДЕО)

Доњи ток и ушће ријеке Дрине требало би да постану заштићени резерват природе. Иницијативу су покренуле еколошке невладине организације , а добила је начелну подршку ресорних министарстава Републике Српске и Србије. Да резервати природе могу бити не само важни због заштите околине, већ и економски самоодрживи, потврђује примјер „Засавице“ у Србији коју је посјетило 500.000 туриста.
Иницијатива да доњи ток и ушће Дрине постану заштићени резерват природе - Фото: РТРС
Иницијатива да доњи ток и ушће Дрине постану заштићени резерват природеФото: РТРС

Еколошка удружења “Еко пут” и Центар за одрживи развој покренули су кампању за формирање прекограничног резервата биосфере у сливу ријеке Дрине, ради заштите природе. Просторним планом Републике Српске предвиђено је да ушће Дрине добије статус парка природе.

"Постоје стандарди и директиве, како о стаништима тако о птицама, гдје је предвиђено да свака земља која претендује да буде чланица ЕУ мора да има одређен проценат своје територије који ће бити стављен под одређен степен заштите", рекла је Сњежана Јагодић Вујић из овог удружења.

Идеја заштите доњег тока и ушћа ријеке Дрине, која би обухватила дио подручја Бијељине ,Сремске Митровице и Богатића, добила је подршку ових локалних заједница, као и ресорних министарстава Србије и Српске.

Иван Карић, помоћник министра за екологију Владе Србије, истиче да држава Србија треба покаже интересовање за овакве пројекте, и изразио жељу да заједнички пројекат буде препознат и од стране ЕУ.

Резерват природе Засавица који се простире на 1.800 хектара у близини Сремске Митровице и ушћа Дрине, након 20 година рада, финансијским резултатима потврђује да овакви паркови могу бити и економски самоодрживи.

Слободан Симић, управник овог резервата истиче да су открили сто нових врста флоре и фауне које су описали и приказали,а да и је одрживи туризам донио 500.000 посјетилаца.

Специјални парк природе Засавица кроз различите пројекте добио је и 800.000 евра донација, а на финансијску помоћ из претприступних фондова, приликом успостављања заштићене биосфере око ушћа Дрине, рачунају еколози који су покренули кампању.