latinica  ћирилица
12/11/2017 |  13:17 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Велики договор Путина и Мадура: Рок 10 година

Русија и Венецуела ће потписати споразум о реструктурирању венецуеланског дуга са роком отплате од 10 година и предвиђеним постепеним растом исплата.
Руска рубља - Фото: AFP
Руска рубљаФото: AFP

Споразум ће бити потписан 15. новембра, изјавио је један неименовани извор упознат са преговорима.

Венецуела ће, међутим, прије краја ове године морати да отплати Русији значајну суму због споразума који ће ступити на снагу, изјавио је исти извор новинарима, а преноси агенција Ројтерс.

Ова јужноамеричка држава ће, такође, морати да исплати дуговања према руским извозницима за производе који су већ испоручени.

Руско Министарство финансија је прије два дана саопштило да ће дуг Венецуеле према Москви од 3,0 милијарде долара бити реструктуриран на темељу раније договорених услова.

Русија је један од кључних кредитора те земље, чији укупан спољни дуг премашује 100 милијарди долара.

Готово три четвртине субјеката који посједују венецуеланске обвезнице потиче из САД и Канаде, изјавио је недавно предсједник Венецуеле Николас Мадуро.

Званична Москва је 2011. године дала Венецуели кредитну линију у износу до четири милијарде долара за финансирање набавке руских индустријских производа. Три године касније Венецуела је затражила реструктурирање.

Русија је прошле године измјенила споразум о консолидацији дуга у износу од 2,84 милијарде долара, како би он био отплаћен у једнаким траншама у наредне три године, почев од марта 2019. године.

Мадуро је прошле недјеље најавио да ће Венецуела реструктурирати спољни дуг, након што државна нафтна компанија ПДВСА исплати 1,1 милијарди дуговања по основу обвезница.

Извор: ТАНЈУГ