latinica  ћирилица
12/11/2017 |  15:01 | Аутор: РТРС

Линта: Београд ће наставити да помаже Србе у Хрватској

Србија ће наставити да пружа помоћ и подршку Србима у Хрватској, поручио је у Загребу Миодраг Линта који је као изасланик предсједника Србије Александра Вучића присуствовао свечаној академији поводом 120 година од оснивања Српског привредног друштва "Привредник".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је навео да Србија има вољу да буде покренуто рјешавање отворених питања између двије државе, као и да је заинтересована за спровођење Декларације о унапређењу односа између Србије и Хрватске коју су Вучић и хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић потписали у Суботици у јуну прошле године.

Из Савеза Срба из региона подсјећају да се у Декларацији говори о заштити мањина, рјешавању питања несталих и границе и спровођењу Бечког споразума о сукцесији.

Линта је истакао важност реализације Анекса Г Бечког споразума о сукцесији под називом "Приватна својина и људска права", у коме се говори да ће свим грађанима бити враћена и заштићена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године, а да ће сви уговори склопљени за вријеме рата под притисцима и пријетњама бити проглашени ништавним.

Он је у синоћњем обраћању на свечаној академија присутнима пренио поздраве и честитке Вучића поводом великог јубилеја 120 година од оснивања "Привредника".

Предсједник "Привредника" Никола Лунић уручио је уговоре о стипендирању новој генерацији "Привредникових" стипендиста, односно за 33 српска ученика и студента слабијих материјалних могућности.

Бивши "Привредникови" стипендисти данас су љекари, правници, професори, инжењери и веома корисни чланови српске заједнице у Хрватској.

Свечаној академији, која је одржана у Хрватском глазбеном заводу, присуствовало је више од 400 гостију, међу којима митрополит загребачко-љубљански Порфирије, посланици у хрватском парламенту из реда српске заједнице Милорад Пуповац и Борис Милошевић, амбасадор Србије у Загребу Мира Николић, предсједник Савјета за националне мањине Хрватске Александар Толнауер и други.

У културно-умјетничком програму наступили су глумац Богдан Диклић, пјевачица етно-музике Биљана Крстић и "Бистрик Оркестар" и пјесник Енес Кишевић.

Српско привредно друштво "Привредник" основано је 1897. године.

Извор: СРНА