latinica  ћирилица
12/11/2017 |  15:25 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Основна школа у Кнежици - половину ђака половину чине пјешаци и путници (ВИДЕО)

Основна школа "Мајка Кнежопољка" у Кнежици код Козарске Дубице, којa oбухвата ђаке из чак 23 села, специфична је по томе што од око 230 ученика, половину чине пјешаци и путници.
Ђаци - Фото: РТРС
ЂациФото: РТРС

Иако до школе прелазе бројне километре, никада нису закаснили на наставу и већина су изузетно добри ђаци.

Тринаестогодишњи Дејан Батар из дубичког Читлука, најмлађи од петоро дјеце у породици, устаје прије свитања да би стигао у школу. И по снијегу и по киши до аутобуске станице прво пјешачи око два километра, а онда до школе аутобусом пређе још десетак. Често пјешачи по мраку. Каже, не плаши се јер је навикао. 

"Зими морам устати мало раније. Ако је велики снијег морам пропртити до аутобуске станице, па у аутобус, па у школу", рекао је ученик Дејан Батар.

Дуг пут од куће до школе свакодневно прелазе и одликашице десетогодишња Јована Антонић и четрнаестогодишња Анђела Томаш. Никада нису закасниле у школу. 

"Устајем отприлике око шест и 20, пола седам и одличан сам ђак", изјавила је ученица ОШ "Мајка Кнежопољка" Кнежица Јована Антонић.

"Немамо ни тротара ни пјешачког прелаза, тек негдје близу школе, али до школе ипак треба прећи толчики пут. Када је зима, дође до проблема наравно, због клизавице и снијега и осталог, када треба да се пређе тај пут", навела је ученица Анђела Томаш.

"Годинама имамо јако пуно ученика путника. Ове године их је 107 од 229, значи скоро педесет одсто и то су ученици путници преко четири километра, с тим да имамо и оне који путују и мање од четири километра", истакла је директорка Основне школе "Мајка Кнежопољка" Божана Вукић.

А када се из школе врате кући, ови ђаци помажу родитељима на имању. Кажу, знају све да раде. 

"Морам узорати њиву, посијати, средити, обрадити да би се могло припремити за сјетву", навео је ученик Дејан Батар.

Овој кнежичкој школи припадају ђаци из чак 23 околна села, у којима је све мање дјеце. Сви се радују јер је ове године уписано 29 првачића.