latinica  ћирилица
12/11/2017 |  20:47 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Швајцарска се провукла на Мундијал

Фудбалери Швајцарске пласирали су се на Свјетско првенство након што су у двомечу баража били бољи од Сјеверне Ирске за један гол.
Швајцарска се провукла на Мундијал - Фото: Getty Images
Швајцарска се провукла на МундијалФото: Getty Images

У реваншу у Базелу није било побједника, меч је завршен без голова, па су Швајцарци карту за Русију обезбиједили минималном победом у првом мечу у Белфасту, голом из пенала.

У других 90 минута је виђено доста гол шанси на обе стране, посебно су опасни били домаћи фудбалери, али су се испромашивали испред гола Мајкла Мекгаверна, пре свих Харис Сеферовић.

С друге стране, гости су своју шансу вребали са дистанце и из прекида, а Јан Зомер је са неколико одличних интервенција спријечио сензацију на Сент Јакобу.

Прва је запријетила Северна Ирска која је у прва три минута нападала више него током свих 90 у првом сусрету.

У четвртом минуту у Базелу домаћину је опасно запретио Крис Брунт, шутирао је са дистанце после одбитка, лопта је ишла у десне рашље, али је сјајно реаговао Јан Зомер и спасао гол Швајцарске.

Домаћин је одмах узвратио, и то двоструко. Прво је Харис Сеферовић пропустио зицер након центаршута Џердана Шаћирија у казнени простор, имао је довољно простора, али је промашио лопту.

Одличну шансу у десетом минуту имао је Бљерим Џемаиљи, његов шут из непосредне близине је завршио за мало изнад гола.

Настављено је у истом ритму, Швајцарска је имала више од две трећине времена посјед над лоптом, док су Ирци вребали шансу из контранапада.

Нову шансу видјели смо у 25. минуту, овај пут је Шаћири гађао гол острвљана, покушао је да пошаље лопту у доњи десни угао, али је његов ударац из петерца одбранио Мајкл Мекгаверн.

Неколико минута касније шансу је имао и Стевен Зубер, имао је ситуацију један на један са Мекгаверном у казненом, шутирао је снажно, али по средини гола, па је голман Ирске опет спасио свој гол.

До краја првог полувремена није било узбуђења, Брант је још једном са дистанце покушао да изненади Зомера, али је остало 0:0.

У истом ритму "отворено" је друго полувријеме, као и на старту меча оба тима су имала по једну добру шансу у првих десет минута игре.

Прво су запријетили домаћини, Рикардо Родригес је послао "пројектил" са дистанце у 50. минуту, али је лопта прохујала неколико центиметара поред десне стативе.

Пет минута касније Конор Вашингтон скаче високо после одличног центаршута, али шутира прејако главом и лопта одлази поред гола.

Пола сата прије краја домаћи навијачи су стријепили када је лопта у казненом простору стигла до Џорџа Севиља, али је он шутирао право у Зомера.

У наставку меча игру су "сјекли" бројни фаулови и неколико измена са обе стране, што је одговарало гостима јер су своју шансу у финишу вребали из прекида.

Шест минута прије краја Швајцарска је могла да "овјери" пласман у Русију, домаћин је брзо извео контру са четворицом играча, Сеферовић је добио зицер на 15 метара од гола, али је лопту послао под облаке.

У посљедњим минутима шансу да стави тачку је имао и Адмир Мехмеди, али није успио да стигне лопту после одличног продора Емболоа у оштре лопте у петерац.

Мало је недостајало да Ирци у надокнади времена изборе продужетке, после корнера са леве стране Зомер је "запливао" у празно, Џони Еванс је дочекао лопту на другој стативи и добро шутирао главом, али је његов шут заустављен испред гол линије.

Извор: Б92