latinica  ћирилица
12/11/2017 |  21:35 ⇒ 13/11/2017 | 13:00 | Аутор: РТРС

У Бањалуци концерт ансамбла "Александров" (ФОТО)

У Спортској дворани "Борик" у Бањалуци одржан је концерт Академског ансамбла пјесама и игара руске армије "Александар Васиљевич Александров".
Бањалука - концерт Академског ансамбла пјесама и игара руске армије - Фото: СРНА
Бањалука - концерт Академског ансамбла пјесама и игара руске армијеФото: СРНА

Јединственом спектаклу присуствовали су премијерка Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и бројне друге званице.

Хор је у Бањалуци наступио у комплетном концертном саставу од 128 особа.

Концерт је организовао Фестивал словенских култура, чији је представник Миленко Бугарчић истакао да је велико задовољство бити у Републици Српској.

Бањалука - концерт Академског ансамбла пјесама и игара руске армије

Бугарчић је у име фестивала и комплетног хора захвалио за подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који је одликовао хор "Александров" Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем.

"Предсједник Додик је препознао значај овог догађаја и изузетно помогао долазак `Александрова` у Бањалуку", рекао је Бугарчић новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да је велико задовољство организовати овакав концерт, те је истакао да су наступи у Београду и Новом Саду претходних вечери били спектакуларни.

Након наступа у Бањалуци овај ансамбл, који се сматра симболом и поносом руске културе са традицијом дугом чак 87 година, сутра ће се представити публици у Загребу.

Ансамбл броји више од 200 људи, укључујући 150 професионалних умјетника - солисте, мушки хор, оркестар, плесачке групе и остале.

Њихов репертоар обухвата више од 2.000 пјесама које су народне, родољубиве и војничке, те игре, а изводе и духовну музику и класике руских и свјетских композитора.

Пјевају на готово свим језицима свијета, укључујући кинески, индијски, турски.

Ово је службени ансамбл и хор војних снага Руске федерације који се поноси називом Хор "Црвене армије", а основало га је Министарство одбране СССР-а 1929. године.

Извор: СРНА