latinica  ћирилица
13/11/2017 |  10:28 ⇒ 10:32 | Аутор: РТРС

Протест текстилаца: Запослени у "Зари" пожалили се купцима

Радници у текстилној индустрији све више су обесправљени по питању плата и услова рада, па су запослени у фабрици свјетског бренда "Зара" одлучили да се пожале купцима.
Текстилна фабрика - Фото: РТРС
Текстилна фабрикаФото: РТРС

Купци у Истанбулу пронашли су на етикетама поруке турских радника, који наводе да нису плаћени за израду робе изложене на том продајном мјесту.

На папирићу је писало: "Сашила сам ову одјећу коју ћеш купити, али нисам била плаћена за свој рад".

Радници су тиме позвали купце да подрже кампању и изврше притисак на "Зару" да их плати.

Ти радници запослени су у фабрици "Браво", која је током ноћи затворена. Запослени тврде да им компанија дугује три плате, као и отпремнине.

И добро познати брендови попут "Ха-Енд-Ема", "Бенетона", "Есприта", па чак и "Праде" и "Версаћеа" производе одјећу у фабрикама у којима су радници плаћени испод минимума, а услови рада су нехумани.

Радници у текстилној индустрији, осим што раде у нехуманим условима, трпе тиранију арогантних шефова, а већина фабрика је у власништву страних компанија које производе одјећу за западноевропско тржиште, наводи "Дојче веле".

Стално је присутна и атмосфера страха, па радницима пријете отказима и масовним отпуштањима. Редовно им се ускраћује и законом прописани минимални одмор.

Раднице су испричале да их третирају попут робова.

Шефови вичу на њих, а и сексуално узнемиравање је дио свакодневице, пишу портали, наводећи тешку ситуацију у том сектору на подручју Југоисточне Европе.

Извор: СРНА