latinica  ћирилица
13/11/2017 |  13:27 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Тузланско Тужилаштво истражује оптужбе СДА против СДА

Кантонално тужилаштво Тузла почело је провјеравати оптужбе за криминал, корупцију и непотизам које су изнијели функционери СДА једни о другима.

"Тренутно Тужилаштво има само посредна сазнања и информације о наводима из писама и комуникације кантоналних челника и представника СДА с централом странке у Сарајеву. Тренутно доступне информације се прелиминарно оцјењују. Дакле, у току је процена доступних информација и прерано је говорити о томе у којем правцу ће даље поступати тужилаштво - речено је из Кантоналног тужилаштва Тузла.

Илегално запошљавање, сумњива куповина некретнина, злоупотреба положаја, омогућавање шверца и трговина утицајем само су неке од тешких оптужби на рачун страначког кадра, а које су у писмима упућеним Бакиру Изетбеговићу изнијели функционери СДА.

Премијера Тузланског кантона, Бегу Гутића, страначке колеге оптужиле су да је писао имагинарне казне док је обављао дужност саобраћајног полицајца, да је наплаћивао свако радно мјесто након што је постао премијер, да је на основу тога стекао велики број некретнина у Сарајеву и Тузли. Он се оптужује да је масовно запошљавао родбину и пријатеље, те да је користећи своју функцију дијелу становништва осигурао несметан проход кроз полицијске контроле, како би се бавили шверцом угља или шверцом техничког огрјевног дрвета. Осим тога, Гутић је оптужен за злоупотребу положаја, односно опструисање доношења одређених закона због личних интереса, опструисање пријема нових радника у институције власти уколико он не добије већи број позиција.

На другој страни, Гутић је оптужио предсједника Скупштине Тузланског кантона Сенада Алића за непотизам, кантоналног министра унутрашњих послова Хусеина Топчагића за нетранспарентно запошљавање 200 лица, злоупотребу положаја и дружење са лицима из криминалног миљеа.

Поштећени нису остали ни потпредсједник СДА и посланик у Представничком дому Парламента ФБиХ Мирсад Кукић те предсједница СДА у Бановићима и посланик у Предсатвничком дому Парламента ФБиХ Елзина Пирић. Гутић је Кукића оптужио за изазивање политичке кризе ради рушења Владе Тузланског кантона по узору на 2014. годину када је запаљена зграда Владе Тузланског кантона, а Пирић да му у томе помаже.

Извор: Агенције