latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:59 | Аутор: РТРС

Бореновић: Програмом предвиђено запошљавање борачких категорија

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је данас у Бањалуци да је документом "Програм обнове Републике Српске", који је сачинила ова партија, предвиђено да у три године буде запослено до 10.000 лица из борачких категорија, за шта би из буџета Српске требало да буде издвојено 30 милиона КМ.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

"Посебно смо у документу фокусирани на начин на који се може побољшати положај борачких категорија у Републици Српској. ПДП је спреман и има план како да побољша положај борачке популације и чланова њихових породица", рекао је Бореновић новинарима, након разговора са представницима Борачке организације Републике Српске /БОРС/ о наведеном документу.

Он је истакао да ПДП предлаже да за сваког члана породице погинулих бораца и ратних војних инвалида Република Српска директно субвенционише послодавце са износом од 50 одсто пореза и доприноса на плату, а за демобилисане борце са 20 одсто.

"Веома прихватљивом је оцијењена и наша намјера да буде донесен нови закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, као и да буде нађен начин за рјешавање проблема бораца који имају више од 65 година старости, а мање од 15 година радног стажа", додао је Бореновић.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић нагласио је да је за ову организацију реалан приједлог ПДП-а за запошљвање демобилисаних бораца.

"Програм зашпошљавања прихватљив је и за послодавце и сигурно је да би овако нешто много значило демобилисанм борцима и њиховим породицама. Потребно је да се омогући нашим борцима да остварују погодности када је ријеч о комуналној инфраструктури", каже Савчић.

Почасни предсјник ПДП-а Младен Иванић, који је присуствовао састанку, сматра да је цивилне и војне инвалиде у Српској потребно ослободити плаћања путарине за кориштење аутопутева.

"Писао сам институцијама Републике Српске да буде промијењено законско рјешење, али на то нико није реаговао, иако је ријеч о малој ствари, којом би се показао морални однос према тој категорији становништва", рекао је Иванић.

Извор: СРНА