latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:45 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Пет разлога због којих не треба бити вегетаријанац

Стручњаци наводе пет разлога због којих вегетаријанска исхрана шкоди здрављу.
Поврће - Фото: илустрација
ПоврћеФото: илустрација

Први разлог је нагли губитак тежине. Одрицањем од меса особа може изгубити до пет килограма тежине у само мјесец дана, што није добро за здравље.

Друго, кардинална промјена у исхрани доводи до промјене у цријевној микрофлори. А цријевна микрофлора је важна за сазријевање имунолошког система, развој нормалне цријевне морфологије, одржавање хроничног и имунолошки посредованог упалног одговора, одржавање функције цријевне слузнице, одбрану од алергена и помаже у превенцији од причвршћивања патогених микроорганизама.

Треће, одбијање меса може негативно да утиче на метаболизам, од проблема система органа за варење до чира на желуцу.

Четврти разлог је то што се код вегетаријанаца појављује дефицит хранљивих састојака, протеина и минерала неопходних за нормално функционисање тијела, а све то може да доведе до срчане инсуфицијенције (срце више не може да пумпа довољну количину крви за снабдијевање цијелог организма).

Посљедњи разлог због којег љекари не савјетују да се одбија месо: Ако особа, након продужене апстиненције, поново почне да једе протеине животињског поријекла, може да погорша ризик од појаве хроничних болести.

У Великој Британији, гдје су објављени резултати стручне анализе, трећина становника не конзумира месо и месне производе.

Извор: Б92, radiosarajevo.ba