latinica  ћирилица
13/11/2017 |  17:14 ⇒ 14/11/2017 | 12:00 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Изетбеговић је српски непријатељ број један (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Бакир Изетбеговић српски непријатељ број један, јер се својим изјавама мијеша у унутрашња питања Србије. Додик је за РТРС истакао да Изетбеговић хоће да нападне Републику Српску и да он представља дестабилизирајући фактор у региону. Додик је нагласио да се преко изјаве Изетбеговића о признању самопроглашеног Косова не може лако прећи.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Ново заоштрајавање односа у БиХ, поново у режији Бакира Изетбеговића.

У интервјуу за Дојче Веле рекао је да ће, са босанским патриотама, бранити БиХ, у случају евентуалног организовања рефрендума о независности Републике Српске, не искључивши ни могућност војног сукоба.

Истовремено, најављује могуће признање самопроглашеног Косова од стране БиХ.

- Такве изјаве су опасне и нећемо лако прећи преко тога - одговорио је предсједник Додик, закључивши да Изетбеговић овим показује да је највећи извор дестабилизације у региону, означивши га као српског непријатеља број 1.

Изетбеговић је евентуално расписивање референдума о самосталности Српске назвао другим полувременом, рекавши да ће га Република Српска изгубити. У одбрану БиХ стаће, каже, многе патриоте, које ће предводити.

На питање да ли је спреман на најгори могући вид одбране каже:

- На рат? Јесам. Свако у овој земљи, ко воли ову земљу, мора бити спреман ићи до краја када је у питању њен територијални интегритет - тврди Изетбеговић.

Ова изјава директна је пријетња Републици Српској, каже предсједник Додик. Додаје да је Бакир Изетбеговић овим показао да наставља досљедно да спроводи политику свог оца, који је својевремено изјављивао да ће жртвовати мир за БиХ. Ова изјава нашкодиће односима Срба и Бошњака, рекао је Додик и поручио да Српска има потенцијал да се брани.

- Ово је изјава у којој он најављује напад на Српску. Мада мени није јасно с чиме би он напао, с којом празном пушком? Ако су то борци ИСИЛ-а, ми све знамо који су то. Он нама овим поручује нешто друго - да рачуна на СИПУ, оружане снаге БиХ и припаднике свог народа у Републици Српкој - поручује Додик.

Истовремено, Изетбеговић каже да није задовољан положајем Санџака у Србији, али најављује и могућност признања самопроглашеног Косова.

- Што се мене тиче, Косово је већ требало бити признато. Али, наши покушаји да се то уради само су нанијели штету унутар БиХ, ништа нису помогли Косову, каже Изетбеговић.

Косово не може бити признато без сагласности из Републике Српске, поновио је предсједник Додик, истакавши да овакве изјаве показују да је Бакир Изетбеговић највећи извор нестабилности у региону.

- Бакир Изетбеговић је српски непријатељ број 1. Ударио на Србију, ударио на питање њеног територијалног интегритета, држи лекције о унутрашњим односима. Видите, Ердоган је био скоро на Санџаку, па није то рекао. А Бакир Изетбеговић то из Сарајева говори. Напао би Републику Српску... Па он је наш непријатељ бр. 1. Српски непријатељ број 1 је Бакир Изетбеговић - поручује предсједник Српске.

Изетбеговићева изјава подигла је велику прашину и у Србији. Министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић од предсједника Вучића очекује да, у наредних 48 часова, сазове Савјет за националну безбједност, на којем би били размотрени наредни кораци Србије. Изетбеговићеву изјаву као скандалозну оцијенио је и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, рекавши да мијења односе из коријена. Српски члан предсједништва БиХ, Младен Иванић, истиче да Изетбеговићева изјава показује лицемјерство сарајевске политике, и ствара негативан амбијент, мјесец прије одласка делегације БиХ у Србију.